Illustrasjonsbilde. Pakistans statsminister Imran Khan. REUTERS/Thomas Peter/Pool/File Photo

Pakistans relativt ferske statsminister, Imran Khan, nekter for at landet blir brukt som en base for flere terroristgrupper.

annonse

Ifølge Long War Journal, kommer uttalelsen i etterkant av det største selvmordsangrepet på flere tiår i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir i forrige uke. Den blodige hendelsen ledet til at hele indiske 41 soldater ble drept. Den kjente Pakistan-baserte terrorgruppen Jaish-e-Mohammed har tatt ansvar.

annonse

India var raskt ute med å anklage Pakistans regjering for å støtte og tolerere tilstedeværelsen av terrorgruppen på landets territorium, men disse anklagelsene ble tilbakevist av Khan. Statsministeren krevde at den indiske regjeringen måtte gi bevis på at Pakistan var direkte innblandet i angrepet, og tilbød å gjennomføre en felles etterforskning for å komme til bunns i saken.

«Vi mener at det er i vår interesse at vårt territorium ikke brukes til å utføre terrorangrep i andre land. Vi vil heller ikke at utenforstående skal komme og utføre terrorangrep her,» sa Khan om hendelsen til den pakistanske avisen Dawn.

Pakistan fortsetter å være en base for terrorgrupper

annonse
annonse

Da president Trump anklagde Pakistan for tolerere tilstedeværelsen av terrorgrupper på landets territorium i august 2017, gikk landets utenriksministerium offentlig ut kalte det et «falskt narrativ».

Det er likevel stor konsensus i sikkerhetspolitiske kretser at pakistanske myndigheter bruker diverse terrorgrupper til å oppnå utenrikspolitiske mål i regionen – spesielt i Afghanistan og Kashmir. De FN-designerte terrorgruppene Lashkar-e-Taiba, Harakat-ul-Muhahideen, Jaish-e-Mohammad, Hizbul Mujahideen og Harakat ul-Jihad-i-Islami ble alle opprettet ved hjelp av Pakistans militære og landets beryktede etterretningstjeneste – Inter-Services Intelligence (ISI).

Den amerikanske regjeringen har aldri stoppet å beskylde Pakistan for å  støtte diverse terrorgrupper, men Pakistan har alltid nektet. Etter flere år med mye frem og tilbake rundt dette spørsmålet, bestemte amerikanerne seg til slutt for å stoppe den årlige overføringen på 300 millioner dollar i militærstøtte til Pakistan i september 2018, fordi landet ikke gjorde nok for å bekjempe terror.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.