En humle i ferd med å bestøve en blomst. Svært mange planter er avhengige av insekter for å formere seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

Forskere advarer om katastrofal insektdød, og derfor starter den aller første kartleggingen av alle Norges insekter til våren.

annonse
annonse

Norges første helhetlige kartlegging er et pilotprosjekt som settes i gang til våren. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har, på oppdrag fra Miljødirektoratet, levert en beskrivelse av hvordan en best mulig kartlegger insektene, skriver Aftenposten.

Forskere og Artsdatabanken har utarbeidet en rødliste over hvilke arter som risikerer å dø ut i Norge. Hittil er det registrert rundt 17.000 insekttyper i Norge, og rundt 1.000 arter regnes som truet.

– Vi vet ikke nok om den generelle tilstanden for insekter i Norge. Derfor vil vi nå starte en mer omfattende kartlegging, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til Aftenposten.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Om 100 år kan de aller fleste insekter være borte, lød det alarmerende budskapet i en rapport som ble publisert i forrige uke. Rapporten advarer om katastrofal insektdød om vi utrydder insektene i samme tempo som i dag.

Elvestuen legger ikke skjul på at han er bekymret over funnene i rapporten, og mener den må tas på alvor.

– De tre store problemene verden står overfor nå er global oppvarming, plast i havet og tap av biologisk mangfold. Men klart utviklingen kan snus. Vi har ikke noe valg, sier han.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.