En humle i ferd med å bestøve en blomst. Svært mange planter er avhengige av insekter for å formere seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Forskere advarer om katastrofal insektdød, og derfor starter den aller første kartleggingen av alle Norges insekter til våren.

Norges første helhetlige kartlegging er et pilotprosjekt som settes i gang til våren. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har, på oppdrag fra Miljødirektoratet, levert en beskrivelse av hvordan en best mulig kartlegger insektene, skriver Aftenposten.

Forskere og Artsdatabanken har utarbeidet en rødliste over hvilke arter som risikerer å dø ut i Norge. Hittil er det registrert rundt 17.000 insekttyper i Norge, og rundt 1.000 arter regnes som truet.

annonse

– Vi vet ikke nok om den generelle tilstanden for insekter i Norge. Derfor vil vi nå starte en mer omfattende kartlegging, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til Aftenposten.

Om 100 år kan de aller fleste insekter være borte, lød det alarmerende budskapet i en rapport som ble publisert i forrige uke. Rapporten advarer om katastrofal insektdød om vi utrydder insektene i samme tempo som i dag.

Elvestuen legger ikke skjul på at han er bekymret over funnene i rapporten, og mener den må tas på alvor.

annonse

– De tre store problemene verden står overfor nå er global oppvarming, plast i havet og tap av biologisk mangfold. Men klart utviklingen kan snus. Vi har ikke noe valg, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon