Indiske soldater holder vakt under portforbudet i Kashmir etter et angrep som kostet minst 40 soldater livet. Foto: Channi Anand / AP / NTB scanpix
annonse

India sier de vil bygge demninger for å hindre at vannet i landets elver flyter inn i pakistansk-kontrollert Kashmir.

annonse
annonse

Den indiske ministeren for vannressurser, Nitin Gadkari, sier at India vil utnytte ubrukte vannressurser i tre elver for å forsyne indiske delstater i stedet for å la vannet gå til Pakistan.

– Regjeringen har besluttet å hindre at vår andel av vannet strømmer inn i Pakistan slik det har hittil. Vi skal avlede vannet fra elvene i øst for å forsyne befolkningen i Jammu og Kashmir og Punjab, sier han.

Pakistan frykter at India dermed undergraver Indus-traktaten for vannressurser, som ble forhandlet fram med hjelp fra Verdensbanken i 1960. Den åpner for at vann fra tre elver i India skal flyte uhindret inn i pakistansk Kashmir og videre inn i Pakistan.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Traktaten, som er viktig for landbruksbaserte Pakistan, har fungert til tross for at landene har vært i krig tre ganger siden 1947. Men India har også tidligere truet med å omdirigere vannet fra elvene i Kashmir, senest i 2016.

Mange i India ønsker at regjeringen skal trekke seg fra Indus-traktaten om ikke Pakistan innfrir kravet om at de slutter å støtte opp under væpnede separatister som slåss for at Kashmir river seg løs fra India.

Pakistan avviser anklagene og sier de kun gir moralsk og diplomatisk støtte til opprørsgrupper, og beskylder India for brudd på menneskerettighetene i den indiske delen av Kashmir.

I forrige uke ble minst 40 indiske soldater drept i et separatistangrep mot en kolonne med militære busser i Kashmir.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.