Caster Semenya (til v.) og advokat Gregory Nott på vei til CAS-høringen i saken hennes mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Foto: Laurent Gillieron, Keystone via AP / NTB scanpix
annonse

Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken sørafrikanske Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet.

CAS beskriver selv saken som en av de viktigste voldgiftsdommerne har behandlet.

– Panelet vil nå begynne sine overveielser i denne saken, som kan betraktes som en av de mest avgjørende CAS har hatt til behandling, står det i en pressemelding.

annonse

Avgjørelsen vil bli fattet senest 26. mars, opplyses det.

Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

28-åringen har i flere år vært dominerende i 800 meter, med to OL-gull og tre VM-gull. Med støtte fra Sør-Afrikas friidrettsforbund og sørafrikanske myndigheter har hun klaget IAAF inn for CAS etter at forbundet besluttet å sette en grense for hvor høyt testosteronnivå en utøver kan ha for å få konkurrere som kvinne. IAAF hevder at det må til for å skape rettferdige konkurransevilkår.

Regelen skulle vært innført fra november i fjor, men ble utsatt på grunn av den forestående CAS-behandlingen.

Semenya og hennes støttespillere anklager IAAF for å krenke hennes og andre kvinnelige utøveres menneskerettigheter og tvinge dem til å benytte «omvendt doping» for å få konkurrere. Sør-Afrikas idrettsminister Tokozile Xasa, som vitnet under høringen i Lausanne, mener at IAAFs nye regler innebærer en krenking av kvinnekroppen.

Løperstjernens advokater sa under høringen at hun utsettes for diskriminering på grunn av noe som er en «genetisk gave».

annonse
annonse

IAAF-president Sebastian Coe vitnet også under høringen. Ifølge CAS fikk Semenya siste ord før høringen ble avsluttet fredag. Det opplyses at høringen ble avviklet i en respektfull atmosfære.

Semenya er ikke alene om å påvirkes av utfallet. De to som kom nærmest henne på 800 meter i Rio de Janeiro-OL i 2016, Francine Niyonsaba fra Burundi og Margaret Wambui fra Kenya, har i likhet med henne naturlig høyt testosteronnivå.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon