President Trump. Foto: AP / Alex Brandon / NTB scanpix

Presidentene i USA og Tyrkia har torsdag diskutert bilaterale temaer knyttet til handel og Syria. De vil samarbeide videre om en sikkerhetssone i Syria.

annonse

Presidentene Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump ble enige om at USAs militære tilbaketrekning fra Syria skal gjennomføres i tråd med landenes felles interesser, opplyser Det hvite hus.

– Når det gjelder Syria, ble de to presidentene enige om å fortsette å samkjøre opprettelsen av en mulig sikkerhetssone, heter det i meldingen fra Washington.

Forsvarssjefene fra begge landene skal møtes i USA til uka for å fortsette dialogen.

Vil ha kurderne ut

Det er ennå ikke tidfestet eksakt når USA trekker styrkene ut av Syria, men det blir trolig i april eller mai. Tyrkia frykter angrep fra kurdisk milits over grensen fra Syria når USAs 2.000 soldater forlater de nordlige områdene i Syria.

Tyrkia har derfor tidligere varslet at det vil opprette en sikkerhetssone i Syria langs grensen mot Tyrkia, og at denne vil stå på plass med eller uten USAs hjelp. Det vil i praksis si en 30 kilometer bred buffer mellom kurdere og Tyrkia.

Per i dag er det kurdere der, ettersom USAs soldater har bistått SDF-alliansen i kampen mot den ytterliggående islamistgruppen IS, og den kurdiske YPG-militsen er blant medlemmene i SDF. Tyrkia ser på YPG som en terrorgruppe med forbindelser til den forbudte PKK-geriljaen.

Betent

USA har ikke klart å overbevise europeiske nasjoner om å overta ansvaret for en buffersone nord i Syria for å sikre stabilitet i områdene.

Til tross for at USA og Tyrkia er allierte i NATO, har tonen mellom Trump og Erdogan vært temmelig hissig den siste tiden, særlig på grunn av krigen i Syria.

I januar skrev Trump på Twitter at USA kommer til «å knuse Tyrkia økonomisk» hvis landet går til angrep mot kurderne i Nord-Syria.

Tyrkia svarte med å påpeke at de sidestiller Daesh (IS på engelsk), PKK, PYD og YPG og vil kjempe mot dem alle.

– Terrorister kan ikke være dine partnere og allierte, påpekte Erdogan sin talsperson Ibrahim Kalin.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.