Kollapsen i Venezuela fører til en krise i helsevesenet som kan resultere i spredning av sykdommer over hele kontinentet, skriver The Guardian.
Eksperter advarer om at sykdommer som malaria og dengue feber kan spres som følge av den kritiske situasjonen kommunismen har påført et av verdens rikeste land. At Maduro nekter å motta hjelp utenfra forverrer situasjonen.
Tidligere var Venezuela ledende i regionen når det gjaldt beskyttelse mot f.eks. malaria. Men leger og annet helsepersonell har rømt landet i tusenvis, noe som skaper en nødsituasjon som påvirker hele kontinentet.
– Sykdommer har allerede spredt seg til nabolandene Brasil og Colombia, og den økende strømmen av flyktninger øker risikoen for spredning over hele Latin-Amerika og også USA, skriver tidsskriftet Lancet Infectious Diseases.
Dr Martin Llewellyn fra universitetet i Glasgow, som er en av forfatterne av artikkelen, mener det kreves en global innsats:
– At sykdommer som malaria har gjenoppstått i Venezuela kan føre til epidemier av en hittil ukjent størrelsesorden, ikke bare i landet men over hele kontinentet. Basert på våre data kreves det nasjonal, regional og global innsats for å takle den økende trusselen om spredning utover landegrensene.
Les også: Siste fase av den «sosialistiske utopi»: Venezuela reiser inn i absolutt kaos
Antall malariatilfeller har økt fra i underkant av 30.000 i 2010 til over 400.000 i 2017. Dette gjelder en sykdom som de kommunistiske myndighetene offentlig uttalte at de hadde utryddet.
Også andre sykdommer som zika og chikungunya opplever en eksplosiv vekst. Sistnevnte antas å ha rammet over 2 millioner venezuelanere, tolv ganger så mange som offisielle anslag.
Llewellyn etterlyser internasjonal hjelp. Men det er vanskelig i et land hvor presidenten stanser hjelpen på grensen med militærmakt.