Tilhengere av Maduros kommunistiske styre protesterer utenfor Trump Tower i New York, 24. januar i år. Hjelpesendinger fra USA til det kriserammede landet stanses på grensen med militær makt. PHOTO BY M STAN REAVES/REX/SHUTTERSTOCK (10072833C)
annonse

Kollapsen i Venezuela fører til en krise i helsevesenet som kan resultere i spredning av sykdommer over hele kontinentet, skriver The Guardian.

annonse
annonse

Eksperter advarer om at sykdommer som malaria og dengue feber kan spres som følge av den kritiske situasjonen kommunismen har påført et av verdens rikeste land. At Maduro nekter å motta hjelp utenfra forverrer situasjonen.

annonse

Tidligere var Venezuela ledende i regionen når det gjaldt beskyttelse mot f.eks. malaria. Men leger og annet helsepersonell har rømt landet i tusenvis, noe som skaper en nødsituasjon som påvirker hele kontinentet.

– Sykdommer har allerede spredt seg til nabolandene Brasil og Colombia, og den økende strømmen av flyktninger øker risikoen for spredning over hele Latin-Amerika og også USA, skriver tidsskriftet Lancet Infectious Diseases.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Dr Martin Llewellyn fra universitetet i Glasgow, som er en av forfatterne av artikkelen, mener det kreves en global innsats:

– At sykdommer som malaria har gjenoppstått i Venezuela kan føre til epidemier av en hittil ukjent størrelsesorden, ikke bare i landet men over hele kontinentet. Basert på våre data kreves det nasjonal, regional og global innsats for å takle den økende trusselen om spredning utover landegrensene.

Les også: Siste fase av den «sosialistiske utopi»: Venezuela reiser inn i absolutt kaos

Antall malariatilfeller har økt fra i underkant av 30.000 i 2010 til over 400.000 i 2017. Dette gjelder en sykdom som de kommunistiske myndighetene offentlig uttalte at de hadde utryddet.

Også andre sykdommer som zika og chikungunya opplever en eksplosiv vekst. Sistnevnte antas å ha rammet over 2 millioner venezuelanere, tolv ganger så mange som offisielle anslag.

Llewellyn etterlyser internasjonal hjelp. Men det er vanskelig i et land hvor presidenten stanser hjelpen på grensen med militærmakt.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.