Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Del

«Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, oppfordrer alle i Kongressen til å støtte en resolusjon mot president Donald Trumps unntakstilstand,» skriver Dagens Næringsliv torsdag.

annonse

Forrige uke kunne Dagbladet fortelle at «USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico».

Unntakstilstand?

Hvilke assosiasjoner gir det? Vanligvis forbinder vi begrepet med tilsidesettelse av lover og innføring av diktatoriske fullmakter for et lands leder. Spørsmålet er om det nettopp er slike assosiasjoner msm-mediene har ønsket å gi sine lesere med å benytte et slikt ord? For det tyder på at vi står overfor en tilnærmet gal og farlig amerikansk leder, som bruker udemokratiske virkemidler som aldri før er benyttet av en amerikansk president.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Men er det slik?

Langt ifra, dokumenter skribenten Runar Løvli i en artikkel i Fedrelandsvennen torsdag. Oversettelsen skaper et feil inntrykk og er uriktig, og den typen tiltak som Trump gjennomførte for å sikre penger til grensemuren mot Mexico er langt fra uvanlige.

Unntakstilstand kalles i Amerika for «State of Emergency», og innebærer at USA er i full krig, forklarer skribenten. Det Trump har gjort kalles «Executive Action» og kan best oversettes med «en sjefs utøvende handling». Et tiltak om presidenter bruker dersom de mener det er nødvendig for å få gjennom vedtak som senatet eller Representantenes Hus er imot. Det er hjemlet i den amerikanske grunnloven og brukes ofte.

Runar Løvli forteller at Obama brukte denne muligheten, som norske medier altså feilaktig skriver er å innføre unntakstilstand, 276 ganger. Bill Clinton brukte metoden 364 ganger og Georg Bush 291 ganger. Trump har benyttet seg av «Executive Action» 95 ganger, men bare den siste er skrevet om i alle fall i noe omfang, i norske aviser. Dermed er det skapt et inntrykk av en president som bruker «unntakstilstand» som virkemiddel for å hindre innvandrere i å komme inn i USA, og aldri ellers.

«Bruker avisene ordet (unntakstilstand) for å farlig gjøre Trump? Det skulle ikke forundre meg,» skriver Løvlie.

annonse
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører