Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ap-prinsessen er den store vinneren etter siste runde i Giske-striden.
Knivene har vært kvesset helt siden #metoobølgen for alvor skyllet inn over det norske politiske landskapet i 2017. Da hadde stemningen mellom han og nestleder Hadia Tajik lenge vært dårlig. Etter at Trond Giske måtte gå av som nestleder har maktkampen vært hard og langtekkelig.

De fleste har tolket dette som en del i en maktkamp. Hadia Tajik ønsker å bli Arbeiderpartileder. Trond Giske ønsker en ny sjanse, etter å ha blitt politisk skamfert. Jonas Gahr Støre ønsker å bli sittende så lenge som mulig, slik at han ikke går inn i historien som en Arbeiderpartileder som ikke ble statsminister, i så fall den eneste ved siden av Reiulf Steen etter andre verdenskrig.

Støre forteller at både han og partiet er lei av bråket rundt Trond Giske.

annonse

– Vi har landet varslersakene, konkludert med å ikke gjenoppta dem, og nå er det et parti som tørster etter å jobbe med politikk. Det gjelder Trøndelag, men også langt utover Trøndelag, sier han til VG.

Det er en resignert partileder som uttaler seg. En som ikke klarer å samle troppene.

Bjørgulv Braanen har en god kommentar om saken i Klassekampen.

Her kommer han inn på noe vesentlig.

annonse

«Partimedlemmene som har valgt side i striden om Giske, er dypt uenige om hvorvidt varslene var alvorlige eller del av et maktspill for å fjerne ham. Derfor kaster de seg inn i kampen mot urett, fra hver sin side. Partiledelsen har ikke klart å skape enighet om én fortelling i Giske-saken.»

Rettferdig eller urettferdig virker det nå som sjansene for at Giske kommer tilbake i partiets toppledelse er betydelig svekket. Noen vil vel innvende at de aldri var særlig gode. Men det kan uansett bli vanskelig for de som har støttet Giske å omgruppere seg. Denne gruppen har antakelig funnet det opportunt å støtte opp om Støre så lenge som mulig, ettersom dette ville hindre veien til partiledertronen for Tajik.

Men det interessefellesskapet ser nå ut til å være brutt. Giske har ikke lenger tillit til Støre.

Aslak M. Eriksrud, en av de bedre kommentatorene i de etablerte mediene, konkluderer slik:

«Den ene er et skadet politisk dyr som forsøker å reise seg, den andre er en svekket partileder som har slitt med håndteringen av varslersakene mot Giske fra dag én.»

annonse

Dermed er det en soleklar vinner som står igjen, selv om hun har holdt seg i kulissene de siste dagene. Hadia Tajik. Om Støre ikke lykkes å ta over som statsminister i 2021 er det ingen andre som står klar til å utfordre ham. Da er hun ikke lenger prinsesse, men Ap-dronning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon