Therese Johaug på vei mot overlegent VM-gull i skiathlon lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Therese Johaug slo knockout på konkurrentene på kvinnenes skiathlon og tok sitt åtte VM-gull i karrieren.

I øvelsen hun vant også i Falun i 2015 var hun lørdag overlegen i østerrikske Seefeld, i sitt første mesterskapsløp på 1456 dager.

– Det betyr utrolig mye. Jeg har sett fram til dette mesterskapet i to år nå. Endelig å kunne komme til Seefeld og gå et mesterskap, å kjenne på den følelsen med folkehavet i løypa … Det er noe spesielt med mesterskap, sier Johaug til NRK.

annonse

Ingvild Flugstad Østberg tok sølvet og ordnet dobbelt norsk, mens Natalia Neprjajeva fikk bronsen.

Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Østberg fikk en luke etter bare en drøy kilometer, og etter tre kilometer stakk også Johaug fra Østberg og Jacobsen.

Johaug økte ytterligere på den andre runden, og derfra og ut så hun seg ikke tilbake. Etter skibyttet var det 30 sekunder ned til Østberg og Jacobsen, som også hadde fått besøk av russiske Neprjajeva.

Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ubeseiret

På skøytedelen tok gruppen bak, anført av Charlotte Kalla, stort innpå trioen bak Johaug. Med en runde igjen var Kalla, Heidi Weng, Frida Karlsson og Krista Pärmäkoski bare ti sekunder bak.

annonse

Likevel kunne ingen gjøre noe med overlegne Therese Johaug, som med lørdagens VM-gull ennå har til gode å tape et distanserenn denne sesongen. Seieren var hennes 13. internasjonalt denne sesongen. Hun ledet underveis med over et minutt og vant til slutt med 57,6 sekunder.

Jacobsen, Østberg og Neprjajeva holdt unna for gruppen bak og skulle gjøre opp om sølv og bronse. Østberg rykket like før mål, fikk en liten luke og holdt unna for rivalene. Sølvet var Østbergs første individuelle VM-medalje, etter gull på lagsprinten i Falun i 2015.

Neprjajeva ble nummer tre, mens Jacobsen endte på den sure 4.-plassen. 19 år gamle Frida Karlsson imponerte og ble nummer fem, mens Charlotte Kalla kom på plassen bak. Heidi Weng ble nummer sju.

Takket smørerne

– Jeg må takke gutta i bua, jeg hadde så gode ski at jeg kunne fly opp alle bakker. Jeg var nesten ikke stiv, så de har virkelig gjort en veldig, veldig god jobb, fortsatte Johaug, som også sa at hun var nervøs før rennet.

– Jeg prøvde å finne roen fra start, det var planen, at jeg ikke skulle opp i teten med en gang. Jeg tenkte at jeg måtte kjøre underveis på førsterunden og for fullt på andrerunden. Det klarte jeg, og jeg fikk mer og mer luke. Da var det bare å gå mitt eget løp. Det var også utrolig moro å få Ingvild på pallen. Vi har trent ufattelig mye sammen i høyden og ellers i Oslo, så det var veldig moro med den laginnsatsen, og Astrid på 4.-plass, det viser at vi har et sterkt lag.

annonse

Det er kort vei fra helvete til himmel. All verdens tanker fløy rundt i hodet da Therese Johaug igjen passerte målstreken som verdensmester.

1456 dager etter at Johaug ble verdensmester på tremila i Falun, gjorde hun det igjen.

I mellomtiden har hun vært igjennom mer enn de fleste. Dopingdommen førte til at hun ble utestengt i 18 måneder og gikk glipp av både VM i Lahti og OL i Pyeongchang.

Det var ikke rart at det kokte i hodet hennes etter jubeldagen i Seefeld. Seieren i skiathlon ble en stor triumf.

– Det var mye som raste gjennom hodet etter det jeg har vært igjennom i de to siste årene. Det har vært veldig mange tunge og grå dager, du vurderer om det virkelig er verdt å holde på med dette, men likevel har jeg valgt stå i det og komme meg ut på trening. Jeg har forsøkt å gjøre en så god treningsjobb som mulig hver eneste dag, og det får jeg betalt for i dag. Dette var en fantastisk opplevelse, sa Johaug i pressesonen.

Der var de alle, både skipresident Erik Røste og manager Jørn Ernst.

På gjerdet ovenfor blomsterseremoniplassen hang pappe Thorvall, og han fikk også slengt blomsterbuketten til seg av datteren noen meter lenger ned.

Ett år

Alt så annerledes ut for bare ett år siden. OL i Pyeongchang fikk hun ikke deltatt i. I stedet oppholdet hun seg nettopp i Seefeld sammen med sin personlige trener Pål Gunnar Mikkelsplass og kjæresten Nils Jakob Hoff.

annonse

– For ett år siden satt jeg på hotellrommet her i Seefeld og så på at de andre jentene tok stafettgull i OL, og jeg holdt på med å vase rundt her for meg selv med Pål Gunnar og hadde testløp med Nils Jakob. Han startet to minutter foran meg, slik at jeg skulle ha en rygg å gå inn. Det er mange tanker som går rundt i hodet, sa Johaug.

Idrettslivet byr på kontraster. Det er Therese Johaug et levende bevis på.

Hun fortalte at hun var veldig nervøs før start.

– Dette har vært en distanse jeg har følt meg utrygg på, og der alt kan skje. Det var veldig godt å høre startskuddet, og kjenne at jeg hadde utrolig gode ski og at dagsformen var veldig bra. Dette er en dag jeg har sett fram til i over to år, og jeg har sittet foran TV-en og sett på to mesterskap. Det har vært tøft, og endelig er det min tur i år. At jeg kunne klare drømmen min på den første dagen, det var stort.

Gleder seg

Johaug gjorde som hun hadde tenkt. Hun skrudde opp tempoet inn i den første bakken. Konkurrentene slapp raskt.

Det gikk som alle trodde. Seieren var aldri truet. I svenske aviser er hun blitt kalt en løgner på grunn av beskjedne målsettinger utad.

– Folk må respektere mine mål. Det er ikke bare å hente fire gull slik forventningene er. Det er lenge siden jeg har gått et mesterskap, og jeg skal gjøre mitt beste. Drømmen har hele tiden vært et individuelt VM-gull, og målet er å reise hjem med medalje. Jeg er veldig glad, lettet og stolt over det jeg har fått til.

– Dopingsaken din kommer opp på nytt i svenske medier. Hva synes du om det?

– Det skjønner jeg veldig godt etter det jeg har vært igjennom. Den saken der kommer til å følge meg resten av livet. Jeg har tatt straffen min og har vært ute i to år, og jeg får ikke gjort noe mer med det. Det som er skjedd har skjedd, og det må jeg stå i.

– Hva tenker du om resten av VM?

– Jeg har hele tiden sagt at det er 10 kilometer klassisk og tremila som er hovedmålet, og jeg vet at formen er bra. Nå er det bare å glede seg. Er det ikke det?

Jo. Det tror vi at det bare er å gjøre.

Therese Johaug på seierspallen etter 15-kilometeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Thorvall Johaug tok ikke sjansen på å slippe jubelen løs før datteren Therese var trygt over målstreken og hadde VM-gullet i boks.

Fra tribuneplass fikk pappa Johaug se Therese ta et suverent VM-gull i skiathlon i Seefeld lørdag.

– Dette var bare godt å se. Jeg våget ikke tro på gull før målstreken, sa han til NTB etter at triumfen var et faktum.

Han har naturlig nok vært tett på datteren gjennom hele det vanskelige dopingmarerittet hun har vært gjennom.

– Det har vært en lang vei og ikke bare glansdager, men på en dag som dette kan vi glemme, sa Thorvall Johaug.

Lørdagens gull kom 1456 dager etter at Therese Johaug gikk sitt forrige mesterskapsløp.

Therese Johaugs manager Jørn Ernst var lettet og glad etter å ha sett langrennsstjernen gå inn til VM-gull på 15-kilometeren i Seefeld.

Ernst, som har vært blant Johaugs nærmeste støttespillere gjennom hele dopingmarerittet, fulgte lørdagens renn fra tribuneplass.

– Helt fantastisk å se. Dette var en lettelse. Endelig var vi i mål. Det kunne ikke bli en bedre avslutning på dette. Nå er alt glemt, og dette gikk veldig bra, sa han til NTB.

Ernst fikk se Johaug kvitte seg med konkurrentene på et tidlig tidspunkt og komme til mål i ensom majestet på skistadion i Seefeld.

Dermed innledet gullhåpet VM med å innfri de voldsomme forventningene som er stilt til henne.

Skipresident Erik Røste var rørt etter å ha sett Therese Johaug gå inn til et suverent VM-gull i skiathlon lørdag.

Skipresident Erik Røste jublet for Johaugs gull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johaug knuste konkurrentene og kom til mål i ensom majestet.

– Hele Norge unner Therese dette, virkelig, av hele sitt hjerte. Dette har mange av oss sett fram til. Det at hun lykkes på en dag som denne er fantastisk, sa Røste til NTB.

Skipresidenten kunne samtidig konstatere at Norge står med full pott hva gjelder gull etter tre langrennsøvelser i Seefeld.

Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo innledet mesterskapet med hvert sitt gull i sprint.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fant ikke mye glede i egen prestasjon, men slet med å holde tårene tilbake i glede over Therese Johaugs VM-gull lørdag.

Mens Johaug innfridde sitt skyhøye favorittstempel måtte Jacobsen nøye seg med den sure fjerdeplassen i skiathlon.

Da hun etterpå ble utfordret til å si noe om gulljenta Johaug, presset tårene på.

– Det er så mye, liksom, så jeg blir rørt igjen. Hun er jo nå tilbake der hun skal være. Jeg blir mer rørt på andres vegne enn på egne vegne når jeg selv gjør det bra, snufset Jacobsen i pressesonen.

Sitt eget VM-løp hadde hun problemer å finne så mange lyspunkter ved.

– Jeg synes det er vanskelig å sette ord på det. Jeg er skuffet, sa veteranen, som ikke ville gå så dypt inn i analysene av hva som gikk galt.

– Det er flere ting som kunne gjort at jeg hadde tatt dem, men jeg er bare rett og slett litt for dårlig. Jeg tror jeg må finne ut av dette i ro og mak, sa hun.

Ikke hæla i taket

32-åringen gikk så langt som å si at selv en medalje ikke hadde gitt den helt voldsomme følelsen i Seefeld.

– Jeg tror at selv om jeg hadde knepet en medalje i dag, så hadde jeg ikke vært hæla i taket fornøyd. Samtidig hadde det selvsagt hjulpet ganske mye å bli nummer tre framfor nummer fire, sa Jacobsen.

På skibyttedistansen under NM i Meråker nylig gikk hun offensivt til verks og hang på Therese Johaug i innledningen. Lørdag måtte Jacobsen i likhet med de andre slippe tidlig.

– Jeg gjorde rett og slett ikke det løpet jeg hadde forventet å gjøre når vi kommer til denne fasen av sesongen, oppsummerte hun.

I mål var hun slått med ett minutt og to sekunder av verdensmester Johaug.

Ingvild Flugstad Østberg sikret karrierens første individuelle VM-medalje med et grep mange mente var uklokt. Sølvet kalte hun uvirkelig.

Østberg hadde selskap av Astrid Uhrenholdt Jacobsen og russiske Natalia Neprjajeva i gruppen som kjempet om medaljene bak suverene Therese Johaug.

I den siste bakken rykket Østberg fra Jacobsen og Neprjajeva, et trekk som ble utslagsgivende i kampen om sølvmedaljen.

– Jeg måtte bare prøve i den siste bakken, og gjorde egentlig det jeg kanskje ikke skulle gjøre ved å rykke der. Jeg liker å kunne gjøre det jeg har troen på, og ikke nødvendigvis det alle andre mener jeg bør gjøre, smilte Østberg til NTB.

– Var du enig med dem som frarådet å rykke der?

– Jeg var veldig enig, men samtidig måtte jeg bare prøve. Det var to medaljer som skulle fordeles på tre løpere, og jeg hadde veldig lite lyst til å bli nummer fire. Da fikk det briste eller bære, sa sølvjenta.

Uvirkelig

Til mål holdt hun unna for Neprjajeva i sølvkampen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen.

– Therese tok gullet, og jeg klarte å ta sølv. Det er en drømmedag, smilte Østberg.

Før start var hun forsiktig med å legge lista for høyt på egne vegne.

– Det er litt uvirkelig at det gikk så bra. Jeg hadde knapt våget å drømme om det. Man har lyst til å få til gode løp, og jeg har fått gjort akkurat det jeg hadde planlagt før VM, men likevel vet jeg hvor utrolig vanskelig det er å ta en medalje i mesterskap, sa Østberg.

– Trodde du på sølv underveis?

– Det var vanskelig å tro på hele veien. Jeg følte meg bra, men gruppa bak oss lå irriterende nærme. Det var fælt mentalt, smilte VM-sølvvinneren.

Ingvild Flugstad Østberg jublet for en sterk sølvmedalje på 15-kilometeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Betyr mye

28-åringen nølte ikke med å fastslå at karrierens første individuelle VM-medalje hadde gullsmak.

– Dette betyr vanvittig mye. Jeg har våget å stole på den planen jeg la for sesongen og vært veldig trygg på den. Det har vært noen renn mellom Tour de Ski og nå som har vært tyngre, men det var også en del av planen, sa Østberg.

Under OL i Sotsji i 2014 tok hun sølv på den individuelle sprinten. Deretter gikk det altså fem år før karrierens neste individuelle mesterskapsmedalje var et faktum.

Østberg står samtidig bokført med totalt tre mesterskapsgull i lagsprint og stafett.

Dette er langrennsløperen Therese Johaug:

* Alder: 30 år (født 25. juni 1988)

* Klubb: Nansen

* Viktigste meritter, OL: 1 gull (4 x 5 km stafett, 2010), 1 sølv (30 km, 2014), 1 bronse (10 km, 2014)

* VM: 8 gull, 1 sølv, 3 bronse.

* Verdenscupen: 50 enkeltseirer, 2 sammenlagtseirer.

* Aktuell: Vant et suverent VM-gull på 15 km skiathlon i Seefeld lørdag. Har vunnet samtlige distanserenn hun har gått i vinter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon