Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
annonse

Husholdningsprisen på strøm og gass i EU er nå dobbelt så høy som i G-20-land utenfor EU, og prisen til industrien er 50 prosent høyere, framgår det av EU-kommisjonens 3. rapport om globale strøm- og gasspriser. Rapporten sammenlikner priser i EU med hele G-20-gruppen.

annonse
annonse

– De eneste G-20-land med høyere strømpriser enn EU, er de som har satset stort på såkalt fornybar energi, skriver GWPFs energiredaktør John Constable.

annonse

Totalt sett har både strøm- og gasspris i EU og G-20 falt noe de siste 2-3 år, men det berører ikke det innbyrdes konkurranseforholdet til G-20-land utenfor EU.

Engrosprisen i EU skiller seg ikke særlig fra andre deler av verden, det er sluttbrukerprisen som har tatt av. Industriens strømpris i EU er nå til og med høyere enn husholdningsprisen i G-20. Nedleggelse og flytting av arbeidsplasser fra EU bør ikke forundre noen.

annonse
annonse

EU-industriens strømpris ville ha vært enda høyere hvis det ikke var for at den beskyttes mot politikkens fulle konsekvenser gjennom skattelettelser og andre unntak. F. eks. er det anslått at den tyske kraftkrevende industriens strømregning ville ha vært 40 prosent høyere om det ikke var for slike lettelser.

Det er forbrukerne som må ta den fulle støyten for det grønne skiftet. Hvis de ikke hadde gjort det, ville den europeiske industrien ha tapt enda mer konkurransekraft. Det framgår av rapporten at det er UK som har den høyeste prisen på industrikraft, på grunn av små fritak.

Det er EUs skatte- og avgiftsregime som medfører de høye prisene. Brussel har profilert EU som pioner for en grønn og bærekraftig energipolitikk, og satset på at andre vil ta opp tråden og tilpasse seg deres avgiftsregime.

Foreløpig er det få tegn til at øvrige G-20-land vil følge etter utfor stupet.

– Lave strømpriser er spesielt viktig for høyteknologisk og høytlønt produksjon, slik den fins i land som USA, Sør-Korea og Canada, og i raskt voksende økonomier som Indonesia, Tyrkia og Mexico. EU vil åpenbart måtte slite for å konkurrere med dem i å utvikle avanserte industriprosesser, skriver Constable.

Bare to større G-20-land utenfor EU har høyere strømpriser enn EU. Det ene er Japan, som stengte alle atomkraftverk etter tsunamien og atomkraftulykken i Fukushima i 2011, og som siden har basert seg på import av dyr LNG og sterkt subsidiert solkraft. Det andre er Brasil, som har forpliktet seg like sterkt på fornybart som EU.

Artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no

 

 

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.