Amerikanske forsyninger venter i utkanten av grensebyen Cucuta i Columbia, men slipper ikke inn i Venezuela. Broen Tienditas er barrikadert av militæret. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EUs utenrikssjef Federica Mogherini fordømmer president Nicolás Maduros bruk av vold for å hindre hjelpeforsyninger i å bli fraktet inn i Venezuela.

Mogherini anklager Maduro for å bevæpne regimevennlige grupper.

– Vi oppfordrer politi og sikkerhetsstyrker til å vise tilbakeholdenhet, unngå bruk av vold og til å tillate at hjelp slippes inn. Vi avviser bruk av irregulære væpnede grupper som truer sivile og folkevalgte, og som har samlet seg for å distribuere hjelp, sier hun.

annonse

Lørdag ble to mennesker drept og rundt 300 såret da de ble møtt med motstand fra venezuelanske styrker på grensen nær den colombianske byen Cúcuta. To personer ble drept nær grensen til Brasil, der den lille urfolksgruppen Pemon holder til.

Maduro har avvist å slippe hjelpeforsyninger inn i landet. Han mener hjelpen er del av en amerikansk plan om å infiltrere Venezuela, og han har uttalt at det ikke er behov for hjelpen.

Mogherini ber ham åpne for hjelpen.

– Regimets benektelse av å anerkjenne humanitær nødhjelp fører til økt spenningsnivå. Det foreligger bekymrende meldinger om opptøyer, voldshandlinger og et økende antall ofre, spesielt i grenseområdene og blant Pemon-urfolket, sier Mogherini i uttalelsen.

annonse

Mogherini mener det kun finnes en politisk løsning på krisen.

– Venezuelas befolkning har lidd for lenge. Det er på tide å la dem bestemme over sin framtid. Vi gjentar vår oppfordring om å gjenopprette demokratiet gjennom fritt, åpent og troverdig presidentvalg, sier Mogherini.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon