En stor gruppe menn venter på å bli undersøkt av SDF etter å ha blitt evakuert ut fra Baghouz. Foto: Felipe Diana / AP / NTB scanpix

USA-støttede SDF sier de sliter med å ta hånd om dem som flommer ut av IS’ siste enklave i landsbyen Baghouz. Nesten 5.000 har forlatt landsbyen siden onsdag.

annonse

Nå ber de ledere verden rundt om å ta hånd om sine statsborgere.

– Antallet fremmedkrigere og deres slektninger, som vi tar hånd om, øker drastisk, sier talsmann Abdel Karim Omar for den USA-støttede kurdiskledede opprørsgruppen.

Han advarer om at infrastrukturen de nå har på plass, ikke er i stand til å takle utstrømningen.

Rundt 46.000 mennesker, mange av dem utlendinger, har forlatt IS’ stadig minkende territorium siden desember, ifølge observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Sivile blir sendt til flyktningleirer, mens mistenkte IS-krigere blir sendt til SDF-styrte fengsler.

Omar sier fengslene «ikke kan huse alle krigerne» som kommer ut fra teltleiren i landsbyen Baghouz, nordøst i landet.

SDF tror det er rundt 2.000 som fortsatt er igjen i Baghouz, inkludert flere fremmedkrigere. Nå forsøker opprørsalliansen å evakuere de gjenværende sivile ut gjennom en korridor før de går til angrep mot de gjenværende IS-jihadistene om de ikke overgir seg.

Overbelastede leirer

I al-Hol-leiren er det allerede 40.000 mennesker, og forholdene beskrives av FNs nødhjelpskontor OCHA som «forferdelige». I tillegg til slektningene til IS-krigerne er også mange som er drevet på flukt, huset der.

Fredag tvitret OCHA at den plutselige innstrømmingen av mennesker gjør at man nå desperat trenger flere telt, mer vann, medisiner og sanitære forsyninger, og at tusenvis av nye mennesker ventes å ankomme al-Hol i løpet av de neste dagene.

Ifølge Den internasjonale redningskomiteen IRC har 69 mennesker, for det meste barn, dødd på vei til al-Hol eller kort tid etter å ha ankommet leiren de siste ukene.

Dilemma

Kurdere i Syria har flere ganger oppfordret land til å hente hjem sine fremmedkrigere, men få er villige til å la krigsherdede jihadister og deres slektninger komme hjem. Mange av de gjenværende fremmedkrigerne kommer fra Europa.

Familien til den britiske 19-åringen Shamima Begum sier de vil bestride sin regjerings avgjørelse om å frata henne sitt statsborgerskap. Hun dro til Syria som 15-åring i 2015 og risikerer å ende opp som statsløs, da også hennes foreldres fødeland Bangladesh sier de ikke vil ha henne som statsborger.

USAs president Donald Trump blir saksøkt av faren til 24 år gamle Hoda Muthana etter at Trumps regjering erklærte at hun ikke lenger er amerikansk statsborger, trass i at hun er født i USA. Hun dro til Syria som 20-åring bak familiens rygg.

Nå har hun en 18 måneder gammel sønn, og i søksmålet heter det at «hun innser at hun har «ødelagt» sitt eget liv, men at hun ikke ønsker å ødelegge livet til sitt unge barn», skriver BBC :

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.