Innledning
I 1992-93 ble det gitt ut en avhandling med påfølgende bokutgivelse i 1996 av den amerikanske statsviteren Samuel P. Huntington. Bokens fulle tittel er: «The Clash of Civilizations, and the Remaking of World Order». Som kan oversettes med: Sivilisasjonenes sammenstøt, og nyetablering av verdens orden. Han mente kulturforskjeller vil bli den viktigste årsaken til konflikter og kriger i framtiden. Boken skapte storm, særlig fra venstresiden. Han sa blant annet at islam hadde blodige grenser. Andre deler av det politiske landskapet var begeistret. Er problemstillingen like aktuell i dag? Det kan man trygt si. Boken fortjener av den grunn ny oppmerksomhet.
Nye konfliktlinjer
Samuel Huntington mente fremtidige konflikter og kriger ikke vil være et resultat av ideologi, politikk eller økonomi av den tradisjonelle typen, men som et resultat av kulturforskjeller og da særlig religion. Han deler blant annet verden inn i 9 kulturtyper med ulik religiøs tilnærming, uten at jeg går inn på dem i særlig grad her. Han mente Vesteuropa og USA har vært på maktens høyde og nå sakte vil oppleve tilbakegang. Store autoritære udemokratiske land som Kina, Russland og Iran vil utgjøre en økende trussel mot den frie demokratiske verden.
Islam og vesten
Men den største og mest synlige trusselen for vesten mente han vil komme fra religionen Islam. Han så for seg et økende motsetningsforhold mellom den vesteuropeiske kulturarven og den arabisk islamske etter hvert som Islam får større fotfeste i Vesten. Han spådde økende mistro med påfølgende kriger mellom muslimer og den kristne vestlige verden. Muslimenes økende andel av befolkningen og dermed deres økende krav til innflytelse vil skape store motsetningsforhold i de vestlige landene og kan føre til borgerkrig. Dette vil prege konfliktbildet i Vesteuropa utover i det 21 århunderet mente han i 1992.
Pessimisme eller realisme?
Hvorfor slik pessimisme ville en politisk korrekt liberaler eller venstreradikaler ha spurt i dag. Men Samuel Huntington ville ha svart; Det er ikke et spørsmål om pessimisme eller optimisme, men realisme, dvs. realpolitikk. Mens Vesten har gått igjennom reformasjonen og opplysningstiden har den islamske verden «stått stille» og på nytt vendt seg mot islam som løsningen. 1400 år med så stor kulturforskjell lar seg vanskelig forene mente han. Huntington nevner 3 drivkrefter som har opprettholdt denne tilstanden i den arabiske verden; Store oljeinntekter, befolkningsvekst og religionen islam. Kløften mellom vestlig og islamsk kultur er ikke redusert men økt sa han i 1992.
Huntington fikk rett
Etter hans død i 2008 var det mange kommentatorer som måtte innse at han fikk rett. En av hans kjente elever, statsviteren Francis Fukuyama mente at man nå etter kommunismens fallitt og den kalde krigens slutt var kommet til historiens ende. At det fredelige flerkulturelle idealsamfunnet var i ferd med å senket seg over vesten. Men han måtte etter hvert innrømme at han hadde tatt feil og at læreren fikk rett. Med islams framvekst i de vestlige samfunn ble det sagt at Fukuyamas konklusjon var like virkelighetsfjern som kommunistenes idealsamfunn. Huntington mente at land som følte seg truet burde gå i allianse for blant annet å sikre demokratiet og ytringsfriheten.
Vestens skjebne
Boka gir ikke et klart svar på hva som vil bli framtiden. Men han sier vestens skjebne avhenger i hvor stor grad ideen om flerkultur får fotfeste. Hvis det skjer vil de vestlige samfunn bli noe annet enn det vi kjenner i dag. Sentrale verdier vi tar for gitt i dag kan forsvinne. Flerkulturelle samfunn uten en felles identitet vil være ustabile og før eller siden rives i stykker, sa Samuel Huntington i 1996.