Respekten for menneskerettighetene er under sterkt press, advarte FN-sjef António Guterres da han åpnet årets hovedsesjon i FNs menneskerettsråd.
I sin tale mandag viste Guterres til de mange forkjemperne for menneskerettigheter og miljø som blir drept.
På verdensbasis ble fire miljøvernere drept i gjennomsnitt hver uke i fjor, ifølge FN-sjefen. Mange av dem tilhørte urfolksgrupper. Over tusen journalister og menneskerettsforkjempere er blitt drept i løpet av de siste tre årene.
– Vi må gjøre mer for å forsvare forsvarerne, sa Guterres i sin tale i Genève.
FNs generalsekretær advarte også mot økende fremmedfrykt, rasisme og hatprat, som tilsynelatende blir mer akseptert.
– Enkelte viktige politiske partier og ledere tar ideer fra de politiske ytterfløyene inn i sine egne valgkampanjer og sin egen propaganda.
I tillegg advarte FN-sjefen mot misbruk av ny teknologi som ansiktsgjenkjenning og stordata.
Både Guterres og FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet frykter et generelt tilbakeslag for menneskerettighetene i verden.
– Vi kan ikke gi opp på forhånd og se passivt på at strukturene som opprettholder fred, sikkerhet og en god utvikling, går i oppløsning, sa Bachelet.
Norge representeres av utenriksminister Ine Eriksen Søreide under åpningen av hovedsesjonen i Genève.
– I en tid hvor internasjonalt samarbeid og menneskerettighetene er under økende press ønsker jeg å tydeliggjøre Norges sterke engasjement for menneskerettighetene, sa hun i en uttalelse i forkant av møtet.
I likhet med Guterres ønsker hun å rette oppmerksomhet mot de mange miljøforkjemperne som blir drept. På møtet i Genève skal Norge lede forhandlingene om en ny resolusjon om miljøforsvareres rettigheter.
– Et sterkt budskap fra Menneskerettighetsrådet som anerkjenner miljøforsvareres rettigheter og innsats for bærekraftig utvikling, kan bidra til bedre beskyttelse av denne gruppen, mener Eriksen Søreide.
FNs menneskerettighetsråd har ofte fått kritikk for at land som selv står bak omfattende menneskerettsbrudd, får være medlemmer. På listen over medlemsland står både Kina og Saudi-Arabia.
USA trakk seg fra rådet i fjor. Amerikanske myndigheter beskyldte FN-organet for ensidig kritikk av Israel og for å beskytte land som bryter menneskerettighetene.
Beslutningen ble kjent kort etter at FNs daværende menneskerettssjef Zeid Ra’ad Al Hussein hadde kritisert USA for å skille barn fra foreldre som ble antatt å komme ulovlig over grensa fra Mexico.