«Green Book»-skuespillerne feirer prisen for beste film: Viggo Mortensen, Linda Cardellini, Dimiter Marinov og Mahershala Ali, sistnevnte fikk også prisen for beste mannlige birolle. Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB scanpix

Dramaet «Green Book» fikk både Oscar-pris for beste film, beste mannlige birolle og beste originalmanus. Oppvekstfilmen «Roma» fikk også to store priser.

Sammen med Queen-filmen «Bohemian Rhapsody» var det «Green Book» og «Roma» som stakk av med flest priser. Regissør Alfonso Cuarón fikk pris for beste regi, beste foto og beste fremmedspråklige film for «Roma». 57-åringen sa han er stolt over å ta prisene med seg hjem til Mexico.

– Dette er en mexicansk film, denne tilhører Mexico, sa han da han hentet prisen for beste regi.

«Bohemian Rhapsody» fikk først tre av de mindre profilerte prisene for lydredigering, lydmiksing og klipping før de toppet med prisen for beste mannlige skuespiller til amerikanske Rami Malek i rollen som vokalist Freddie Mercury, en rolle som egentlig var tiltenkt britiske Sacha Baron Cohen.

– Jeg var kanskje ikke det åpenbare valget, men det ser ut som det fungerte, sa Malek i takketalen sin.

Queen-åpning

Rockebandet Queen med Adam Lambert på vokal steppet for øvrig inn som åpningsnummer i stedet for den tradisjonelle monologen fra Oscar-showets konferansier, etter at komikeren Kevin Hart trakk fra seg vertsjobben.

Da det ble kjent at Hart er blitt kritisert for angivelig homofobiske innlegg i sosiale medier, bestemte Oscar-akademiet seg for å droppe å finne en erstatter.

Pyntelig

Etter litt oppstyr rundt Hart i forkant, forløp årets utdeling av Oscar-statuettene relativt skandalefritt.

Vinnerne holdt seg stort sett til sine tilmålte 90 sekunder og holdt seg unna kontroversielle uttalelser.

Et par timer ut i showet var en av de mer minneverdige kommentarene som hadde falt så langt, regissør Rayka Zehtabchis uttalelse ved mottakelse av prisen for beste korte dokumentar for «Period: End Of Sentence».

– Jeg kan ikke tro at en film om menstruasjon har vunnet en Oscar, sa Zehtabchi.

Kjærlighet og hat

Da Spike Lee kom for å hente prisen for beste tilrettelagte manus for «BlacKkKlansman», ble det litt mer sus i serken. Han lirte først av seg noen ikke siterbare gloser om å ikke ta tiden på ham og la inn en oppfordring til folk i USA om å gjøre det rette moralske valget neste gang de skal velge president, mellom kjærlighet og hat.

– La oss gjøre det som er rett, sa Lee.

Det så senere ut som Lee reiste seg for å forlate salen da det ikke var han som vant prisen for beste film, men han ble overtalt til å gå og sette seg igjen. Etterpå kommenterte han at hver gang han er nominert til beste film, vinner «noen som kjører noen».

Det var en referanse til beste film i 1990 «Driving miss Daisy» om en svart sjåfør som blir venn med sin hvite passasjer og til årets vinner, der Viggo Mortensen er hvit sjåfør for en svart musiker, Mahershala Ali, i sørstatene på 1960-tallet.

Sang seg til pris

Noen av de mest nominerte filmene i år var også kongehusdramaet «The Favourite» av Giorgos Lanthimos, med ti nominasjoner og nyproduksjonen av klassikeren «A Star is Born», med åtte nomineringer.

Noen oppfattet det som litt overraskende da britiske Olivia Colman vant prisen for beste kvinnelig hovedrolle i «The Favourite», der Glenn Close, Oscar-nominert for sjuende gang, var en av favorittene.

Også Lady Gaga var nominert til den prisen, men hun hentet sin Oscar i en annen kategori: Beste sang, som hun vant med låten «Shallow» fra filmen «A Star Is Born». Den fremførte hun på søndagens galla sammen med skuespillermakkeren fra filmen, Bradley Cooper.

Som seg hør og bør preget ekstravagante antrekk den røde løperen da filmeliten og andre kjendiser ankom. Mye rosa og fluffy materialer var gjengangere.

Fra Beirut til Hammerfest

Norges heteste kandidat til Oscar var 14 år gamle Zain Al Rafeea fra Syria, som i dag bor i Hammerfest. Flyktninggutten spilte hovedrollen i den libanesiske filmen «Kapernaum», som var nominert til beste fremmedspråklige film.

Den prisen gikk imidlertid til Netflix-produksjonen «Roma», der den norske professoren Kjartan Halvorsen har en liten rolle. Midtveis i filmen synger han «Barndomsminne fra Nordland» mens flammer fra en mexicansk skogbrann herjer i bakgrunnen.