Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener det er sterke tegn på stemmekjøp i valget på ny nasjonalforsamling i Moldova.
Det var reell konkurranse i valget, påpeker OSSEs spesialkoordinator George Tsereteli. Han kaller gjennomføringen av valget bra, og viser til at grunnleggende rettigheter ble respektert.
På en pressekonferanse i hovedstaden Chisinau mandag sa han at den tekniske gjennomføringen var profesjonell. Han la også til at kvinner var godt representert i valgadministrasjonen.
Men OSSE legger også til at politiske aktørers kontroll og eierskap over mediene begrenser synspunktene som velgerne har fått presentert.
OSSE sier rett ut at det var sterke indikasjoner på stemmekjøp.
– Søndagens valg var preget av anklager om press mot offentlig ansatte og misbruk av offentlige midler, heter det i en uttalelse fra OSSE mandag ettermiddag.
Les også: OSSE ber Sverige styrke velgernes rett til hemmelig valg
Både den Russland-vennlige og den EU-vennlige delen av det politiske landskapet i det lille landet anklager det regjerende partiet Demokratene for omfattende valgfusk.
Mandag ettermiddag var 99 prosent av stemmene talt opp. President Igor Dodons russiskvennlige sosialistiske parti har fått 31 prosent av stemmene. EU-vennlige ACUM fikk 26 prosent. Regjeringspartiet Demokratene, som også er EU-vennlig, fikk nesten 24 prosent, ifølge Moldovas valgkommisjon.
Siden ingen av partiene har klart å sikre seg rent flertall, ser det ut til at den tidligere sovjetrepublikken kan være på vei mot en uavklart politisk situasjon, der landet slites mellom provestlige og prorussiske krefter.
Uten en koalisjon på plass, kan det gå mot nyvalg. Det antydet Dodon allerede da han avla sin stemme søndag.
– Det er stor risiko for nyvalg, sa Dodon. Dersom parlamentarikerne ikke klarer å danne en styringsdyktig koalisjon innen 45 dager etter at resultatet er klart, vil presidenten oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg.
Demokratene, som har regjeringsmakten i dag, har tapt oppslutning som følge av korrupsjon, fallende levestandard og uthuling av demokratiet. Mange av landets innbyggere har flyttet til utlandet og skaffet seg jobb i EU-land og Russland.
Det er fare for uroligheter dersom det ikke foreligger et klart mandat. Både Dodon og ACUMs partileder, Maia Sandu, har varslet demonstrasjoner dersom det viser seg at valget har vært preget av juks.
– En gjeng skurker har tatt over de statlige institusjonene og skremmer og truer oss og fører oss ut i fattigdom, sier Sandu, som omtaler valget som det mest udemokratiske i Moldovas historie.
Da stemmelokalene stengte, opplyste valgmyndighetene at bare 49 prosent av drøyt 3 millioner stemmeberettigede moldovere hadde stemt. For å komme inn blant de 101 delegatene i nasjonalforsamlingen, må et parti få minst 6 prosents oppslutning.