Erlend Wiborg (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) støtter et forslag om å stenge asylsøkere inne ved ankomst til Norge. Det skaper reaksjoner, skriver NRK.

annonse

– Før man vet hvem det er, og om vedkommende er en sikkerhetsrisiko for samfunnet, bør det være en selvfølge at man har kontroll på hvem som kommer og går fra asylmottakene, sier stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp).

Bakgrunn for saken er enkelte eldre i Råde-området i Østfold føler seg utrygge. Råde er det første bostedet for alle asylsøkere som kommer til Norge. For øyeblikket er omkring 100 beboere der, og de kan komme og gå som de vil.

– I dag kan de som kommer dit gå fritt i Råde. Det er en del eldre som har følt seg litt utrygge, sa ordførerkandidat for Råde Frp, Kent Wigardt (55), til Moss Avis i helga.

Fremskrittspartiet har i sitt partiprogram at det bør åpnes for bruk av lukkede asylmottak. Så langt har imidlertid lukking vært brukt kun for dem som har fått avslag på søknadene eller utgjør en dokumentert, skriver NRK.

– Hvis man reiser til et annet land, er det vanlig at man må dokumentere at man har lovlig grunn til å komme inn i landet. Frem til det er avklart, får du ikke slippe ordentlig inn. Det hadde vært rett og rimelig også her, sier Wiborg.

Høyre reagerer: – Veldig dårlig forslag

Å utvide dette til alle som kommer til landet, er å vise «et menneskesyn jeg tar avstand fra», sier Høyres Tage Pettersen.

– De som søker om asyl i Norge er frie mennesker. Derfor bør de få bevege seg like fritt som alle oss andre.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.