Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Kristiansands kulturelite har klart å få statsråd Trine Skei Grande (V) og Kulturdepartementet til å bevilge 175 millioner kroner til byens famøse kunstsiloprosjekt. Resett har tidligere skrevet om kunstsiloprosjektet som er tenkt  brukt som oppbevaringsplass for utenlandsmilliardæren Nicolai Tangens egen kunst.

Finansiering

Det er mange spørsmål som reiser seg over hvilke sonderinger og undersøkelser Trine Skei Grande  og Kulturdepartementet har foretatt før de deler ut enorme millionbeløp fra fellesskapets kasse.

I en podcast med Fedrelandsvennen uttaler statsråd Skei Grande;

annonse

– det er kjempebra at rikinger bruker penger på kunst. Staten har en rolle for å legge til rette for private samlere.

Statsråden forteller også om når hun er ute og reiser med venner;

– vi velger byer å besøke ut fra hvor mange museer det er, og så når vi drar hjem og har vi bare vært ute og spist mat.

Mottakeren av Grandes gavmildhet er stiftelsen Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) som har presentert tilskuddet som egenkapital i forbindelse med kjøp og ombygging av Kristiansands over 80 år gamle kornsilo. Problemet er bare at ihht stiftelsesloven kan ikke offentlige tilskudd anvendes som egenkapital. Museet er dessuten i en alvorlig økonomisk krise og mangler hundrevis av millioner kroner til både drift og etablering av nytt museum. Den økonomiske fremtiden til museet vil ikke bli bedre om tilreisende til Kristiansand følger statsrådens eksempel for museumsbesøk.

annonse

Videre er det avdekket at kunsten, som millardæren Nicolai Tangen angivelig skulle gi bort, egentlig ikke er en gave, noe hans ivrige lokale emissærer enten feilaktig eller forsettlig har forledet departementet til å tro. I virkeligheten får SKMU kun en «verdiløs» disposisjonrett til å stille ut kunsten som skal eies av Tangens egen kunststiftelse og ikke det offentlige SKMU som betaler for gildet.

Det er også påfallende at Trine Skei Grandes politiske rådgiver Idunn Helle har blitt gitt en styreplass i Strømmestiftelsen, hvor flere av de mest ivrige aktørene i kunstsiloprosjektet er selv dypt involvert i styre – eller råd.

Spørsmål til Kulturdepartementet

Resett har kontaktet Kulturdepartementet og da det har gått hele 15 dager uten at departementet har svart på våre spørsmål, velger vi å offentliggjøre spørsmålene herunder:

– Er det departementets og Venstres kulturpolitikk å bistå private utenlandsboende med millionbeløp for å oppbevare kunst under skattegunstige betingelser?

– Var Kulturdepartementet klar over at gaven ikke var en gave med kun en disposisjonsrett da bevilgningen til SKMU ble gitt?

annonse

– SKMU har i sitt budsjett for ombyggingen av siloen antatt at Kulturdepartementets tilskudd på 175 millioner kroner kan anvendes som egenkapital. Dette er i strid med stiftelsesloven som sier at stiftelser ikke kan anvende offentlige tilskudd til dette formålet.  Var Kulturdepartementet klar over at tilskuddet skulle anvendes som egenkapital?

– Hvilke prosedyrer har Kulturdepartementet anvendt for å sjekke SKMUs budjett før departementet bevilget tilskuddet til ombygging?

– I prosessene rundt “siloprosjektet” eksisterer det en del forhold som lokale motstandere av kunstsiloen antar vil kunne bli en sak for Økokrim. Er departementet villig til å få disse forholdene belyst før penger blir overført til prosjektet.

– Nylig ble politisk rådgiver Idunn Helle hos statsråd Skei Grande gitt en styreposisjon i Strømmestiftelsen. I Strømmestiftelsen sitter Sissel Leire som rådsmedlem samtidig som hun eier og leder selsapet Kruse Smith (selskapet som fikk entreprisen med å ombygge siloen) samt at Arvid Grundekjøn, tidligere ordfører i Kristiansand og styreformann i Nicolai Tangens AKO Kunststiftelse og styremedlem i SKMU også sitter i Strømmestiftelsens styre. Spørsmålet som nå reiser seg lokalt i Kristiansand er om de overnevnte forholdene henger sammen og om det har foregått en uheldig sammenblanding av roller. Har departementet noen kommentar til dette?

Spørsmålene, som var sendt til Kulturdepartementet den 4. februar, har enda ikke blitt besvart. Mottaker av vår henvendelse var kommunikasjonsrådgiver Hanne Gjørtz, som har bekreftet mottak av spørsmålene.

Resett venter fortsatt på svar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon