Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj og hans kone Julija deltok i marsjen i Moskva søndag. Foto: Dmitrij Serebrjakov / AP / NTB scanpix
Del

Tusenvis marsjerte i Moskva søndag for å markere at det er gått fire år siden drapet på opposisjonsleder Boris Nemtsov.

Nemtsov, som var visestatsminister under president Boris Jeltsin ble skutt og drept 27. februar 2015 da han spaserte over en bro like ved Kreml.

Nemtsov var en krass kritiker av president Vladimir Putin, og drapet var et tungt slag for opposisjonen, som ble frarøvet en karismatisk og energisk leder.

Aktivisten Natalija Grjaznevitsj sa under marsjen at «Nemtsov var en veldig fargerik politisk skikkelse», og at dødsfallet hans hadde etterlatt seg «et tomt hull i politikken».

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Opposisjonspolitikeren Ilja Jasjin sier marsjen ble arrangert både for å minnes Nemtsov og for å fremme krav om politisk reform.

– Dette er en politisk demonstrasjon mot Kremls leder Vladimir Putin og for et fritt Russland, sier han.

Arrangørene anslår at om lag 8.000 deltok i marsjen. En lignende marsj ble også arrangert i Sankt Petersburg.

En domstol fant i 2017 en tidligere sikkerhetsvakt fra Tsjetsjenia skyldig i drapet, mens fire andre ble dømt for medvirkning. I tillegg er Ruslan Mukhudinov, som er privatsjåføren til en av Tsjetsjenias ledende generaler, anklaget for å ha beordret drapet, og han har vært etterlyst internasjonalt siden 2015.

Familien til Nemtsov mener at de som sto bak og ga ordren, aldri er tatt. De peker på Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og den russiske regjeringen som de virkelig skyldige.


Del