Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj og hans kone Julija deltok i marsjen i Moskva søndag. Foto: Dmitrij Serebrjakov / AP / NTB scanpix
annonse

Tusenvis marsjerte i Moskva søndag for å markere at det er gått fire år siden drapet på opposisjonsleder Boris Nemtsov.

annonse

Nemtsov, som var visestatsminister under president Boris Jeltsin ble skutt og drept 27. februar 2015 da han spaserte over en bro like ved Kreml.

annonse

Nemtsov var en krass kritiker av president Vladimir Putin, og drapet var et tungt slag for opposisjonen, som ble frarøvet en karismatisk og energisk leder.

Aktivisten Natalija Grjaznevitsj sa under marsjen at «Nemtsov var en veldig fargerik politisk skikkelse», og at dødsfallet hans hadde etterlatt seg «et tomt hull i politikken».

Opposisjonspolitikeren Ilja Jasjin sier marsjen ble arrangert både for å minnes Nemtsov og for å fremme krav om politisk reform.

annonse
annonse

– Dette er en politisk demonstrasjon mot Kremls leder Vladimir Putin og for et fritt Russland, sier han.

Arrangørene anslår at om lag 8.000 deltok i marsjen. En lignende marsj ble også arrangert i Sankt Petersburg.

En domstol fant i 2017 en tidligere sikkerhetsvakt fra Tsjetsjenia skyldig i drapet, mens fire andre ble dømt for medvirkning. I tillegg er Ruslan Mukhudinov, som er privatsjåføren til en av Tsjetsjenias ledende generaler, anklaget for å ha beordret drapet, og han har vært etterlyst internasjonalt siden 2015.

Familien til Nemtsov mener at de som sto bak og ga ordren, aldri er tatt. De peker på Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og den russiske regjeringen som de virkelig skyldige.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.