Den prisbelønte dikteren Sumaya Jirde Ali mener media har misforstått ytringsfriheten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

En 70 år gammel kvinne er dømt til betinget fengsel og bot for å ha kalt samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Ali en «korrupt kakerlakk» på Facebook.

Det var i kommentarfeltet under et innlegg om Sumaya Ali i fjor høst at 70-åringen skrev «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk».

Bergen tingrett mener utsagnet er grovt sjikanerende, og har dømt kvinnen til 24 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot. I tillegg må kvinnen betale 2.000 kroner i sakskostnader, skriver Bergens Tidende.

annonse

70-åringen sier hun vil anke dommen til lagmannsretten. I tingretten forrige uke pekte hun på at Sumaya Ali offentlig har kalt Frps Sylvi Listhaug nazist, og også skrevet både «fuck Sylvi Listhaug og fuck politiet». Retten bemerker imidlertid at Sumaya Ali har beklaget disse uttalelsene i ettertid.

Retten peker på at innlegget er en avsluttende kommentar til andre nedsettende og rasistiske innlegg. Det vises også til at tiltaltes uttalelse er framsatt på nett med stor risiko for spredning, noe som utgjør stort skadepotensial. Retten mener videre at Sumaya Ali har krav på et særlig vern mot slike grovt krenkende ytringer.

– Hun er en offentlig kjent samfunnsdebattant og en viktig talsperson for en minoritetsgruppe i Norge. Med sin ytring bidrar tiltalte til å bygge opp en hatkultur mot både Sumaya Ali selv og hennes etniske gruppe, fastslås det i dommen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon