Illustrasjonsbilde. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Over 20 millioner mennesker i krigsherjede Jemen er avhengig av bistand. Katastrofen er overveldende, fastslår FNs generalsekretær António Guterres.

I Genève holdes tirsdag en giverkonferanse for å skaffe til veie penger for å bøte på det FN kaller verdens verste humanitære krise.

Behovet er anslått til 4,2 milliarder dollar, tilsvarende 36 milliarder kroner.

annonse

– Vi er her for å svare på en krise med et ødeleggende omfang, sa Guterres i sin tale under åpningen av konferansen.

FN anslår at 80 prosent av Jemens befolkning – 24 millioner mennesker – trenger en eller annen form for humanitær hjelp. 10 millioner er nær ved å sulte.

Antall jemenittiske barn som trenger humanitær bistand, kan i år stige til 12,5 millioner, ifølge Redd Barna.

Norsk bidrag
annonse

I Genève var det tirsdag ettermiddag til sammen kommet løfter om bistand tilsvarende 23 milliarder kroner til Jemen, ifølge nyhetsbyrået AP. Paradoksalt nok kommer mye penger fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater – som også deltar i krigen.

Norske myndigheter varsler at de gir ytterligere 150 millioner kroner til humanitær støtte i landet.

– Dette er en matkrise og en beskyttelseskrise med enorme konsekvenser, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse.

Minst 10.000 mennesker antas å ha blitt drept i krigshandlinger i Jemen. Men antallet som har dødd av sult, underernæring og medisinmangel i løpet av konflikten er langt høyere.

Redd Barna anslår at 85.000 barn under fem år har dødd av sult og feilernæring i Jemen siden krigen brøt ut i 2015.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener summene som tirsdag blir lovet til Jemen, er helt nødvendig for å lindre jemenittenes lidelser.

annonse

– Men det er stadig for lite til å dekke behovene til 24 millioner mennesker i nød. Fortsatt brukes det mye mer på våpen, som bidrar til død og ødeleggelse, enn på tiltak som kan redde Jemens sivilbefolkning, sier Egeland.

– En skam

Samtidig som Norge har gitt betydelige summer i bistand til Jemen, er norsk militært utstyrt blitt solgt til flere av landene som deltar i konflikten.

Selv om regjeringen ikke lenger gir nye lisenser til salg av slikt utstyr til Saudi-Arabia, får De forente arabiske emirater fortsatt kjøpe militært materiell. Det gjør også flere av de andre landene i den Saudi-ledede koalisjonen som kriger mot sjiamuslimske opprørere i Jemen.

Heller ikke flertallet på Stortinget har krevd stans i eksporten til De forente arabiske emirater, som har en sentral rolle i krigen.

– Det er en skam at Stortinget fortsetter å tillate salg av militært materiell til koalisjonen, uttalte Tamer Kirolos i Redd Barna i forrige måned.

NTB ba Utenriksdepartementet tirsdag formiddag om en kommentar til organisasjonens kritikk – så langt uten å få svar.

– Sjokkerende lidelser

Lise Grande, som koordinerer FNs nødhjelpsarbeid i Jemen, beskriver lidelsene i landet som sjokkerende.

Rundt 250.000 mennesker er allerede rammet av katastrofal sult, advarte Grande i forkant av giverkonferansen i Genève.

Den arrangeres av Sveits, Sverige og FN. Sverige har også vært vertskap for fredsforhandlinger som ledet fram til en avtale om våpenhvile i den jemenittiske havnebyen Hodeida.

Svært mye av nødhjelpen til Jemen fraktes gjennom Hodeida, noe som er avgjørende for å unngå en enda større katastrofe.

Under åpningen av giverkonferansen i Genève pekte FN-sjef António Guterres på ett lyspunkt i en ellers dyster situasjon. For første gang siden september har FN nådd fram til lagre med over 50.000 tonn korn i nærheten av Hodeida.

– Vi håper å kunne begynne å bruke anlegget igjen så snart som mulig, sa Guterres.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon