Høyesterett skal behandle en begrenset del av anken til tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum (til høyre) i Nigeriabåt-saken. Hans forsvarer, advokat Kim Ellertsen, til venstre i bildet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Høyesterett skal behandle en begrenset del av anken over straffedommen i den såkalte Nigeriabåt-saken.

annonse

Ankeutvalget har funnet at det er grunn til å la Høyesterett vurdere lovanvendelsen som ligger til grunn for dommen mot tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum (61) på fire år og tre måneders fengsel. Stavrum ble domfelt for passiv grov korrupsjon, grov utroskap og grovt underslag da Borgarting lagmannsrett behandlet saken i fjor høst. Høyesterett skal vurdere om lagmannsretten har forstått og brukt loven riktig.

annonse
annonse

Les også: Tidligere orlogskaptein dømt til fire år og tre måneders fengsel i Nigeriabåt-saken

Utvalget vender imidlertid tommelen ned for anken over saksbehandlingen og straffeutmålingen.

Det var Dagbladet som i en artikkelserie avslørte korrupsjonssaken i Forsvaret. Saken dreier seg om salg av utrangerte marinefartøyer fra Forsvaret til et privat britisk firma. Seks tidligere motortorpedobåter og det tidligere forsyningsskipet KNM Horten havnet i Nigeria etter salget.

Den tidligere orlogskapteinen Bjørn Stavrum (61) ble funnet skyldig på alle punkter. Han må betale drøyt 2,7 millioner kroner i erstatning til Forsvaret, i tillegg til inndragelse av en snau million kroner. Heller ikke anken over erstatningskravet blir tillatt fremmet for Høyesterett.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.