Victor Orban. Illustrasjonsbilde. Foto: REUTERS/Francois Lenoir
Ikke en full ambassade, men Ungarn og Slovakia følger nå USA på halvveien, i likhet med hva Tsjekkia har gjort.

Etter et møte med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu annonserte statsministrene i Ungarn og Slovakia at deres regjeringer vil åpne kontorer med diplomatisk status i Jerusalem.

annonse

«Jeg har nettopp informert statsministeren om at den ungarske regjeringen har bestemt oss for at vi skal åpne en handelsrepresentasjon her, som vil få diplomatisk status,» sa den ungarske statsministeren Viktor Orban ifølge World Israel News.

«et godt skritt fremover» for å forbedre de bilaterale forholdene mellom de to landene.

Netanyahu reagerte ved å takke Orban for å «forlenge Ungarns ambassade i Israel til Jerusalem» i handelsspørsmål.

«Ungarn har besluttet å åpne en diplomatisk gren i ambassaden i Jerusalem, og Slovakia har besluttet å åpne et innovasjons- og kultursenter den israelske hovedstaden. Dette følger Tsjekkias kunngjøring om at landet åpner et tsjekkisk hus i Jerusalem,» sa den israelske statsministeren.

«Dette er viktig,» understreket han. «Det er et tegn på vårt vennskap. Og det er også et sted i Jerusalem som kan ønske deg velkommen neste gang du kommer hit.»

I mellomtiden erklærte den slovakiske statsministeren Peter Pellegrini at hans land snart vil åpne et «nytt kultur-, informasjons- og innovasjonssenter» i Jerusalem som vil bli betjent av en offisiell representant fra hans utenriksdepartement. Slovakia har ifølge World Israel News kun utplassert fire diplomater i utlandet med en innovasjonsportefølje.

Statsministrene var i Israel sammen med sin tsjekkiske motpart, statsminister Andrej Babiš, hvis land allerede har etablert seg i Jerusalem, kalt tsjekkisk hus.

Det ble offisielt åpnet av president Milos Zeman, som «ser det som en forløper for overføringen av den tsjekkiske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem», sa en uttalelse fra det tsjekkiske parlamentet da.

Den ungarske statsministeren Viktor Orban har det siste året blitt en av Israels viktigste internasjonale støttespillere, sammen med andre land i Sentral Europa, som Tsjekkia og Slovakia.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.