Therese Johaug vant gull og ble verdensmester, mens Ingvild Flugstad Østberg tok bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Therese Johaug innfridde favorittstempelet, men fikk hard kamp av svenske Frida Karlsson på 10 kilometer klassisk tirsdag. Ingvild Flugstad Østberg tok bronsen.

Med gull nummer to på to forsøk i årets VM er Johaug fortsatt ubeseiret i distanserenn denne sesongen. Samtidig sikret hun at Norge har tatt seks av sju mulige langrennsgull så langt i VM.

19 år gamle Karlsson fra Sverige tok sølvet foran bronsevinner Østberg.

annonse

– Det var tøft å gå uti der. Jeg kjente at det var en tung dag på jobben, jeg måtte virkelig kjempe med meg selv og klokka. Jeg merket halvveis at jeg mistet sekunder her og der. Da jeg kom på stakepartiet og hørte at det var fire sekunder, gikk det en liten «f» i meg, og jeg sa at «nå skal jeg skjerpe meg». Jeg skjerpet meg på slutten, og det var 12 sekunder i mål, jeg er kjempefornøyd, sa Johaug til et samlet pressekorps etter gulløpet.

Hun var full av beundring over Karlsson, som ble slått med 12,2 sekunder.

– Jeg visste at Frida kom til å gå bra i dag. Hun er god på klassisk. Det er vanvittig imponerende, sa Johaug.

– Det er helt fantastisk. Jeg er i sjokk. Det er så kult å kunne gjøre sitt beste løp i et verdensmesterskap, sa Karlsson.

annonse
Sterk Karlsson

Den svenske junioren åpnet sterkt på den individuelle starten i Seefeld, og ledet ved de første passeringene. Johaug og Østberg hadde valgt sene startnummer, og var drøyt fire og tre sekunder raskere enn svensken etter 1,2 kilometer.

Fem hundre meter senere ledet Johaug med fire sekunder på Østberg og over sju på Karlsson. Maskinen fra Dalsbygda klarte ikke å øke ledelsen de neste kilometerne. Ved halvveis løp var avstanden fortsatt sju sekunder mellom Johaug og Karlsson, mens Østberg hadde falt av.

Johaug holdt avstanden ved neste passering, men 3,2 kilometer før mål var den krympet til 4,8 sekunder.

– På andrerunden oppå der var det bare fire sekunder. Jeg tenkte «det skal jeg ta». Jeg bare bet tennene sammen på stakinga. Jeg tror all den staketreninga var det som gjorde at jeg tok gullet her i dag, for det var der jeg tok sekunder på Frida, sa en fornøyd Johaug.

VM-revansj

30-åringen måtte kjempe i det tunge føret i Østerrike, men hun holdt stand og hadde bestetid i mål med 12,2 sekunds margin. Østberg havnet 35,6 sekunder bak Johaug. Det var fattige 1,4 sekunder foran finske Krista Pärmäkoski.

annonse

Med seieren fulgte Johaug opp gullet hun tok på skiathlon. Hun har nå ni VM-gull i karrieren.

Det var samtidig en revansj for Johaug, som ble nummer 27 etter en smørebom på samme distanse i Falun-VM i 2015. I Falun vant Johaug tre gull. I år har hun fortsatt muligheter til å toppe det.

Torsdag er neste gullsjanse for kvinnene. Da går de 4 x 5 kilometer stafett. To dager senere venter 30 kilometer fellesstart.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte 1.09 minutt bak Johaug og ble nummer 10. Heidi Weng ble nummer 19.

Gullvinner Therese Johaug gratuleres av sølvmedaljør, svenske Frida Karlsson, etter at hun ble verdensmester på 10 kilometeren tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var hard med seg selv etter tiendeplassen på 10-kilometeren i klassisk stil i VM tirsdag.

Jacobsen åpnet brukbart, men tapte etter hvert mye til de beste. Til slutt var hun slått med ett minutt og ni sekunder av verdensmester Therese Johaug.

– Jeg har ingen god dag og synes bare det var tungt hele veien. Jeg føler ikke jeg er i slag, sa Jacobsen da hun kom til pressesonen.

– Hvorfor fungerer det ikke?

annonse

– Jeg har ikke noe godt svar på hva som er galt. Jeg hadde forventet at jeg skulle være i bedre form, men foreløpig har den uteblitt, sa veteranen.

Hun la samtidig ikke skjul på at føret var krevende i det varme VM-været.

– Det er tørt noen steder og skummende vått andre steder. Sporet er helt i oppløsning der det er varmest. Krevende, konkluderte Jacobsen.

Svenske Frida Karlsson overrasket med sølvmedalje og truet lenge Johaugs gull.

– Kapasiteten har vi aldri vært i tvil om, og løpet i dag ble tungt, tøft og kapasitetskrevende. Det passet henne nok bra, sa Jacobsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon