Nødprevensjon, også kalt angrepille. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Salget av nødprevensjon, såkalt angrepille, fortsetter å gå ned, viser legemiddelstatistikk fra Folkehelseinstituttet.

Salget av de mest brukte reseptfrie legemidlene som blir solgt i apotek og i dagligvarebutikker fortsetter å øke, men det er to unntak, viser statistikken. Salget av det smertestillende middelet ibuprofen har gått ned med 6 prosent fra 2017 til 2018, og salget av nødprevensjon har gått ned med 4 prosent.

I fjor ble det solgt totalt 117.700 doser nødprevensjon. Av dette ble 7.400 solgt i dagligvarehandelen.

annonse

Angrepillene har vært solgt uten resept siden 2005. Fram til 2009 var det en økning i salget, men deretter har salget gått ned med hele 29 prosent.

– Det er positivt at det blir solgt mindre nødprevensjon ettersom dette ikke skal erstatte annen prevensjon, sier seniorrådgiver Christian Berg i Folkehelseinstituttet.

Han tror nedgangen har sammenheng med at kvinner har bedre tilgang på prevensjonsmidler og at økt bruk av langtidsvirkende prevensjonsmidler som P-stav og spiral kan ha ført til mindre behov for nødprevensjon.

Blant andre mye brukte legemidler har salget av nesespray økt med 2 prosent fra 2017 til 2018. Midler til røykeavvenning som tyggegummi med nikotin og lignende har hatt en tilsvarende økning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon