Nødprevensjon, også kalt angrepille. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Salget av nødprevensjon, såkalt angrepille, fortsetter å gå ned, viser legemiddelstatistikk fra Folkehelseinstituttet.

annonse

Salget av de mest brukte reseptfrie legemidlene som blir solgt i apotek og i dagligvarebutikker fortsetter å øke, men det er to unntak, viser statistikken. Salget av det smertestillende middelet ibuprofen har gått ned med 6 prosent fra 2017 til 2018, og salget av nødprevensjon har gått ned med 4 prosent.

I fjor ble det solgt totalt 117.700 doser nødprevensjon. Av dette ble 7.400 solgt i dagligvarehandelen.

Angrepillene har vært solgt uten resept siden 2005. Fram til 2009 var det en økning i salget, men deretter har salget gått ned med hele 29 prosent.

– Det er positivt at det blir solgt mindre nødprevensjon ettersom dette ikke skal erstatte annen prevensjon, sier seniorrådgiver Christian Berg i Folkehelseinstituttet.

Han tror nedgangen har sammenheng med at kvinner har bedre tilgang på prevensjonsmidler og at økt bruk av langtidsvirkende prevensjonsmidler som P-stav og spiral kan ha ført til mindre behov for nødprevensjon.

Blant andre mye brukte legemidler har salget av nesespray økt med 2 prosent fra 2017 til 2018. Midler til røykeavvenning som tyggegummi med nikotin og lignende har hatt en tilsvarende økning.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.