Spanias tidligere statsminister Mariano Rajoy i det han forlater høyesterett etter å ha vitnet i den pågående rettssaken mot 12 katalanske separatister torsdag. Foto: Andrea Comas / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den tidligere spanske statsministeren Mariano Rajoy forsvarte sin regjerings håndtering av den katalanske folkeavstemningen da han vitnet i spansk høyesterett.

Rajoy fortalte i høyesterett onsdag at han beklaget bruken av vold på folkeavstemningsdagen, da politibetjenter blant annet brukte batonger mot eldre personer som prøvde å stemme.

Men han holder likevel de katalanske lederne ansvarlige, fordi de visste at de holdt det som var sett på som en ulovlig folkeavstemning.

annonse

Rettssaken mot tolv katalanske ledere startet i Madrid 12 februar. Ni av dem er tiltalt for opprør på grunn av rollen de spilte i Catalonias forsøk på løsrivelse høsten 2017. De risikerer 25 år i fengsel.

Bakgrunnen for rettssaken er Catalonias forsøk på å løsrive seg fra Spania. Myndighetene i regionen, der Barcelona er hovedstad og det bor rundt 7,5 millioner mennesker, trosset i oktober 2017 den spanske regjeringen og holdt en folkeavstemning om uavhengighet.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon