Funksjonshemmede Thomas får ikke den medisinske oppfølgningen han har behov for.
I en video delt av FrP-nestleder Sylvi Listhaug på Facebook blir man kjent med Thomas og hans familie, som ikke får den hjelpen de trenger av Trondheim kommune.
Da Thomas var to år gammel holdt han på å drukne. Han ble reddet, men fikk en alvorlig hjerneskade. Siden har Thomas’ familie kjempet for at han skal få den hjelpen han har behov for, dersom han skal leve et verdig liv. Det har vist seg å være en vanskelig kamp.
– Vi har kjempet og fightet for at Thomas skal ha et godt liv. Han har bodd hjemme til han var 23 år, med bror og far, sier Thomas’ mamma Tone.
Ansvarsløshet
Familien har fått brukerstyrt personlig assistent (BPA) i regi av private Aleris. Men når det gjelder den medisinske oppfølgningen, som kommunen håndterer selv, kan familien medgi at Trondheim kommune ikke har vært sitt ansvar bevisst.
– Vi hadde muligheten om å søke om BPA-hjelp, noe som vi gjorde og fikk innvilget gjennom Aleris. Der har Thomas fått 168 assistenttimer per måned. Og så har Trondheim kommune valgt å beholde 101 timer som skal gå til medisinsk oppfølgning av Thomas, som de da ikke oppfyller, sier Tone.
Videre forteller den fortvilte moren at familien har kontaktet ledelsen i kommunen, inklusive ordfører Rita Ottervik (Ap), uten at dette har medført endringer i situasjonen.
Les også: Hva betyr «lovfestet»? Tydeligvis ingenting for funksjonshemmede
Private aktører
Gruppeleder i Trondheim FrP, Elin Marie Andreassen, sier i videoen at det er åpenbart at Thomas kunne ha fått den oppfølgningen han trenger, dersom kommunen lot private tilbydere slippe til.
– Jeg forstår ikke hvorfor ikke kommunen kan ta ansvaret som kommunen har for den medisinske oppfølgningen. Her er det åpenbart at private aktører klarer å løse denne oppgaven. Det burde være en smal sak å få til en lignende ordning, sier Andreassen.
Skylder på verneombudet
I en kommentar til Resett bekrefter Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) at Thomas har fått tildelt 101 timer per uke med medisinsk oppfølgning, og at det er kommunen som håndterer dette.
– Thomas er innvilget 168 timer per uke med BPA som, ifølge de opplysninger jeg har fått, leveres av Aleris. Han er i tillegg tildelt 101 timer per uke i helsetjenester fra Trondheim kommune. Dette er tjenester kommunens ansatte yter, sier Ottervik.
At Thomas likevel ikke blir fulgt opp av kommunen skyldes hovedverneombudet i kommunen, hevder ordføreren.
– Boligen er for tiden stengt av hovedverneombudet i Trondheim kommune. Det er årsaken til at kommunen ikke kan yte bistand i alle de tildelte timene, sier Ottervik.
Ordføreren svarer ikke på anklagene fra Frp, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Resett.
Prioriterer flyktninger
Samtidig har mye av kommunens ressurser de siste årene blitt brukt på bosetting av flyktninger. I 2015 sa rådgiver Gunn Sølvi Nyeggen i Rådmannens fagstab til Trondheim 2030 at boliger til flyktninger stod høyt på agendaen for kommunen. Dette medførte at andre som hadde behov for bolig ble nedprioritert.
– De som er innvilget bytte av kommunal bolig, blir ikke prioritert for ny bolig, så fremt vi ikke har behov for den type bolig til bosetting av flyktninger, sa Nyeggen den gangen.