Den anerkjente norske dopingjegeren Inggard Lereim (77) er svært skuffet etter at ski-VM ble truffet av en dopingbombe. Politiet tok utøvere på fersk gjerning.
– Dersom dette viser seg å være blodmanipulering gjort på løperhotellet, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slik med de oppdagelsesteknikker som finnes i dag, er ikke til å tro, sier Lereim til NTB
Lereim har kjempet mot doping og jaktet juksemakere i nesten 50 år.
– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskapet. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblanding det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.
I alt er ni personer involvert, hvorav fem aktive langrennsløpere.
En løper skal ha blitt avslørt mens han var midt i prosessen med å bli tilført blod på et hotell i Seefeld, opplyste østerriksk politi på en pressekonferanse i Innsbruck onsdag ettermiddag.
– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsket en tysk medisiner. Vi fikk indikasjoner på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessig besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverføring, sa Dieter Csefan fra politiet.
Dopingrazziaen onsdag er resultat av et bredt samarbeid mellom tysk og østerriksk politi, som nå mener de har sprengt en stor internasjonal liga som har drevet kriminell virksomhet i minst fem år.
– Vi har overvåkingsmateriale som viser at fem utøvere har vært i kontakt med en lege og hans medarbeider både før og under VM, sa Csefan på pressekonferansen.
Han ville ikke utelukke flere pågripelser, og heller ikke om flere nasjoner kan være involvert.
– Vi har masse bevis, sa Csefan.
Østerrikes største avis Kronen Zeitung skrev onsdag at de to østerrikske løperne som er tatt er Dominik Baldauf og Max Hauke.
Duoen ble nummer seks på lagsprinten søndag. Ifølge avisen er de mistenkt for bloddoping.
To utøvere fra Estland og en fra Kasakhstan er også pågrepet i samme sak. De estiske løperne Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv og Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan stilte ikke til start på onsdagens 15-kilometer.
Også to tyske leger ble pågrepet da østerriksk og tysk politi slo til 17 steder i de to landene. Saken etterforskes som organisert kriminalitet.
– Det har vært mange episoder med doping i langrenn opp gjennom årene. Vi husker jo spesielt 2001 og 2002 som var de tøffeste med de finske løperne i VM og Johann Mühlegg og flere russiske kvinneløpere i OL. Østerrike var jo også inne i bildet ved de tidene, sier Lereim.
NTB snakket med Lereim rett før VM-start. Da sa han blant annet dette:
– Det er klar framgang, og jeg tror ingen våger å bruke noen ulovlige midler under VM. Nå er kontrollen i avgjørende grad mye bedre. Det at man kan etteranalysere dopingprøver inntil ti år etter at de er avlagt, det er jo en drøm i forhold til tidligere år jeg holdt på, sa han.
– De siste rapportene vi har fått, er at det ser bra ut med tanke på Seefeld. Samtidig tar det litt tid å analysere prøver, og dette skjer også fortløpende.
Emil Iversen er sjokkert over at en kompis av ham, Andreas Veerpalu fra Estland, har fått dopingmistanken kastet over seg etter onsdagens politirazzia.
To løpere fra Estland var blant de fem langrennsløperne som ble pågrepet av politiet, og da Veerpalu og landsmannen Karel Tammjärv uteble fra start på 15 kilometer la de fleste to og to sammen.
– Jeg hører at en kompis av meg er blant de involverte. Andreas har bodd i Meråker, hos et vennepar av familien min. Hvis dette stemmer, er jeg fryktelig skuffet over ham, sa Iversen til norske journalister etter 10.-plassen på 15 kilometer klassisk.
– Som jeg kjenner ham er han en god gutt som egentlig ikke er så fryktelig god skiløper. Dette er overraskende, veldig overraskende og skuffende. Han er en trivelig kar, men hvis han er tatt for doping så vil nok inntrykket mitt av ham endre seg litt.
Østerriksk politi opplyste på en pressekonferanse onsdag at en av de fem pågrepne løperne ble tatt på fersken med nål i armen under bloddoping.
– Det er sjokkerende. Jeg trodde egentlig vi var ferdig med den tiden, men det er iallfall godt å se at det jobbes bra med å avsløre dem som jukser. Det er veldig mye bedre å luke dem ut før de kommer til start enn å måtte omfordele medaljer etterpå, sa Iversen.
Han fikk spørsmål om Aleksej Poltoranin, som er den mest profilerte av de fem som antas å ha havnet i politiets dopingnett. Politiet opplyste bare at en løper fra Kasakhstan er pågrepet, men det var Poltoranin som ikke kom til start onsdag.
– Jeg har ikke noe inntrykk av ham utover at han har gått mange gode klassiskrenn. Jeg vil ikke uttale meg så mye det eventuelt er klart at han er tatt. Da kan du spørre meg igjen, så skal jeg komme med noen tydelige gloser, sa Iversen.
Han har lite til overs for juksere.
– Det er det verste tillitsbruddet du kan ha. Jeg har lite sans for folk som jukser i kortspill, og da kan du tenke hvordan det er med dem som jukser i idrett, der folk legger ned hele livet for å prøve å bli gode, sa han.
Sjur Røthe trodde knapt det han hørte da han fra journalister fikk høre at en av de pågrepne ble tatt med en nål i armen.
– Hvis det stemmer, er det helt fryktelig. Det er helt utrolig at sånt skal skje innen toppidrett generelt og i VM. Det er skremmende, sa den nybakte verdensmesteren i skiathlon etter onsdagens klassiske 15 kilometer.
– Om jeg er naiv eller hva det nå er, tror jeg på at alle som stiller til start er rene. Hvis jeg ikke tror på det, må jeg finne på noe annet å drive med, la Røthe til.
Martin Johnsrud Sundby tok gull i Seefeld samtidig som dopingsaken slo ned som en bombe i VM-byen. Verdensmesteren er ikke overrasket.
– Positivt er det ikke. Man er aldri overrasket over sånne ting, så lenge har vi vært i gamet, sa Sundby på pressekonferansen etter å ha sikret sitt første individuelle gull.
Sundby sier han så vidt fikk høre om dette før start, men at han først fikk vite hva det dreide seg om etter at han kom i mål.
– Jeg vet så lite ennå, og vil gjerne få litt mer informasjon før jeg uttaler meg, sa Sundby, som ikke ville la denne saken overskygge gleden over gullet.
– For mine følelser og for de rundt meg så gjør den ikke det, sa Sundby til NTB.