Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum kan glede seg over at Sp er landets tredje største parti på et gjennomsnitt av meningsmålingene i februar. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Senterpartiet distanserer Frp i februar og er for første gang på 2000-tallet nå ett av Norges tre største partier. – Veldig motiverende, sier Sp-lederen.

Et gjennomsnitt av meningsmålingene den siste måneden viser at Sp får en oppslutning på 13,2 prosent. Det er en fremgang på 2,9 prosentpoeng sammenlignet med valget for halvannet år siden.

Samtidig fortsetter Fremskrittspartiet å falle i februar og får en oppslutning på 11,3 prosent, 3,9 prosentpoeng svakere enn valgresultatet i 2017.

annonse

– Dette er veldig motiverende. Det betyr at flere har fått med seg at Frp fører en veldig sentraliserende politikk for større forskjeller, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han kan også glede seg over klart rødgrønt flertall, også uten Rødt og Miljøpartiet De Grønne, på februar-gjennomsnittet som nettstedet pollofpollshar laget.

Arbeiderpartiet, Sp og SV får til sammen 90 mandater, mot 68 for den borgerlige firepartiregjeringen med Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Stordrift og sentralisering
annonse

Vedums forklaring på Sps vekst og regjeringspartienes trøbbel går langs kjente spor.

– Regjeringen mener stordrift er svaret på alt, blant annet i nærpolitireformen og med nedlegging av passkontorer, og overkjører folkeviljen i fylkessammenslåinger i Viken og Troms og Finnmark, fremholder han.

I tillegg trekker Vedum fram et krav i berørte områder om å skyte mer ulv, striden rundt EUs energibyrå Acer og beredskap i nord som viktige mobiliseringssaker for Sp.

Anklagen om at han først og fremst er en populist, avfeies med at Sps standpunkter i alle disse sakene er velkjente og varige.

– Vi har andre løsninger. Jeg har respekt for at regjeringen vil legge ned mange passkontorer, men vi mener det gir en dårligere tjeneste. Vi har ulike svar på hvordan Norge skal styres, sier Vedum.

«Bratt måned»

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi erkjenner at februar har vært en «bratt måned med flere krevende saker».

annonse

– Frp har vesentlig større ambisjoner enn dette, og jeg kan love Vedum tøff kamp om pallplassen gjennom å fortelle velgerne om Frps gjennomslag på skatter og avgifter, streng innvandringspolitikk og vår historiske satsing på vei, sier han til NTB.

– Vi leverer god politikk for hele landet, Vedum leverer bare retorikk, fremholder Limi.

Krise for Venstre og KrF

Heller ikke de to sentrumspartiene i regjeringen har noen grunn til å juble over februartallene.

Verst er situasjonen for Venstre, som faller til en oppslutning på 2,6 prosent. Det ville gitt to mandater på Stortinget. Venstre har ikke vært over sperregrensen på 4 prosent siden juni i fjor.

For KrFs del er det foreløpig ingen tegn til at partiets inntreden i regjeringen i januar, gir økt oppslutning. Partiet ligger, som i januar, på 3,5 prosent og har ikke vært over sperregrensen siden oktober i fjor.

Også Høyre faller tilbake, fra 24,2 til 22,9 prosent sammenlignet med januar.

Jubel på venstreflanken

Størst fremgang av alle i februar får Rødt, som øker med 3,1 prosentpoeng til 5,5 prosent. Det ville gitt ti mandater på Stortinget. Partiet har ikke fått et så høyt snitt noen gang de siste ti årene.

Også for SV ble februar positiv. Partiet vokser til 7,7 prosent og ligger dermed 1,6 prosentpoeng over valgresultatet fra 2017.

Ap er i februar landets klart største parti og får en oppslutning på 28 prosent, 0,6 prosentpoeng høyere enn valgresultatet.

Samtidig går Miljøpartiet De Grønne fram med 0,3 prosentpoeng siden januar, men klarer med 3,4 prosents oppslutning fortsatt ikke å komme over sperregrensen.

Les også: Stortingets vanstyre av Norge de siste 30-40 år gir alvorlige konsekvenser for innfødte nordmenn

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Både Rødt og SV ytterst på venstresiden i det politiske landskapet vokser kraftig både på meningsmålingene og når det gjelder nye medlemmer.

Siden nyttår har Rødt fått 1.000 nye medlemmer, ifølge ferske tall fra partiet.

SV opplyser at partiet har fått 1.982 nye medlemmer siden nyttår.

Rødts partisekretær Benedikte Pryneid Hansen tror partiet tiltrekker seg medlemmer fordi det er den tydeligste motstanderen til den borgerlige flertallsregjeringen.

– Nå går vi inn i valgkampen med mye mer bakkemannskap enn tidligere, og vi skal bruke valget til å gi Rødt et gjennombrudd over hele landet, sier hun.

Et gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger for februar gir Rødt en oppslutning på 5,5 prosent, noe som ville gitt ti stortingsmandater. SV får en oppslutning på 7,7 prosent i februar.

Les også: Høyres velgere er uenige om sentrale politiske spørsmål i Oslo

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon