FNs spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, i Sikkerhetsrådet i FNs hovedkvarter i New York torsdag. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Fredsprosessen i Syria starter ikke fra bunnen av, sa FNs nye spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, i sin første orientering i Sikkerhetsrådet.

Pedersen la an en optimistisk tone da han holdt sin aller første orientering i FNs sikkerhetsråd torsdag.

– Jeg har brukt mesteparten av min karriere på å arbeide med tilsynelatende uløselige og evigvarende problemer. Men jeg vet svært godt at historien kan bøye seg i retninger ingen forventet, sa toppdiplomaten til sikkerhetsrådet.

annonse

Pedersen gjentok sitt mål om å skape en vedvarende dialog med den syriske regjeringen og om å bygge tillit.

– Det er viktig for meg å understreke at vi nå går inn i det niende året av konflikten. Det haster naturligvis for det syriske folket at vi nå trapper opp innsatsen for å forsøke å finne en løsning på dette, som har pågått altfor lenge, sa Pedersen.

Den norske toppdiplomaten overtok jobben som FNs spesialutsending til Syria rett etter nyttår. Han står dermed overfor den vanskelige oppgaven med å forsøke å finne en politisk løsning på den lange konflikten.

annonse

Les også: Fransk IS-topp drept i Syria

Pedersen, som tidligere var Norges ambassadør til Kina, erstattet den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, som i drøyt fire år forgjeves forsøkte å mekle fram en fredsavtale i Syria.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon