Politiinspektør Tommy Brøske vil torsdag redegjøre for status i etterforskningen av den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve bekrefter at avisen har utlevert datamateriale til etterforskerne som jobber med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

19. januar i år fikk sjefredaktøren en rettslig kjennelse med krav om å utlevere data som kunne bidra til å identifisere lesere av en artikkel avisen publiserte i slutten av juli i fjor, skriver Aftenposten.

Under tittelen « Tom Hagen tjente 174 millioner på strøm og eiendom i fjor » skrev DN at investoren de siste elleve årene har hatt en inntjening på 1 milliard kroner på kraftsalg og eiendom.

annonse

Aftenposten skriver at de har fått opplyst fra en kilde i politiet at etterforskerne forsøkte å finne ut om det var mulig å spore hvem som har lest artikkelen, enten via IP-adresse eller brukerinnlogging.

Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet av ektemannen Tom Hagen 31. oktober i fjor. Politiet mener nyhetsoppslag om Hagens rikdom kan ha inspirert de antatte kidnapperne.

Etter å ha konsultert en advokat og Norsk Redaktørforening gikk Amund Djuve med på å utlevere materialet til politiet.

– Jeg vurderte om det var riktig å gi ut informasjonen retten påla meg. Denne saken reiser ikke presseetiske spørsmål, men dreier seg om lesernes rettigheter, sier Djuve.

annonse

Etterforskningsleder Tommy Brøske kan ikke kommentere saken utover å bekrefte at de har vært i dialog med Dagens Næringsliv.

Torsdag var det fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog.

Den savnede Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem for fire måneder siden. Politiet frykter at avisartikler om ektemannens formue kan ha inspirert de antatte kidnapperne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Politiet har ikke fått noen nye bevis for at Anne-Elisabeth Hagen lever. De tviler nå på om hun fortsatt er i live.

– Det har ikke vært noen ny kontakt med gjerningspersonene, sa politiinspektør Tommy Brøske da Øst politidistrikt holdt pressekonferanse i Ski torsdag om status i saken.

Han sa at politiets hovedteori fortsatt er at den 68 år gamle kvinnen er bortført fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog for fire måneder siden.

annonse

– Mangelen på livsbevis bekymrer oss naturligvis, både med tanke på tiden som har gått, og at kommunikasjonen nå er flyttet over til en plattform som egner seg bedre for å gi slike bevis. Vi setter nå spørsmålstegn ved om hun fortsatt er i live, sa politiinspektøren.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden fulgte politiets pressekonferanse.

– Familien er naturligvis bekymret over at de ikke har mottatt livstegn fra Anne-Elisabeth, men de har fortsatt et godt håp om at hun er i live og at hun vil komme trygt tilbake, sier han til NTB etter å ha sett direkteoverføringen fra Ski.

Funn i Langvannet

Det ble gjort funn da dykkere søkte i Langvannet ved familien Hagens bolig.

– Noe av det som ble funnet, var et bilskilt og en mobiltelefon. På bakgrunn av undersøkelser mener vi det er lite sannsynlig at funnene har noe med saken å gjøre. Det er heller ikke unaturlig at det blir gjort slike funn i dette vannet, sa Brøske med henvisning til at det ligger i et trafikkert og bebygd område.

De to personene som det er sikret videoopptak av ved Futurum-bygget, der den bortførte kvinnens ektemann Tom Hagen arbeider, er fortsatt interessante for politiet. Undersøkelsene av opptakene viser at den ene personen er litt kortere enn den andre.

Politiet har gått igjennom et stort digitalt materiale av kjøretøy i området i den aktuelle perioden. Flere kjøretøy er sjekket ut, men arbeidet med å gjennomgå opptakene er ikke ferdig.

– Vi har til nå mottatt 1.530 tips. Mange gjelder biler, personer og mulige skjulesteder. Vi er ikke ferdig med å gå gjennom tipsene. Det er sikret en rekke sporprøver som er sendt til analyse. De fleste er besvart. På bakgrunn av svarene vi har fått, er det få konkrete spor fra åstedet å jobbe videre med, sier politiinspektøren.

annonse
Ny oppfordring

Anne-Elisabeth Hagen ble sist sett 31. oktober i fjor. Etter det har det ikke vært noen bevis på at hun er i live. Det har heller ikke vært noen ny kontakt etter mandag 11. februar da gjerningspersonene tok i buk en ny måte å kommunisere på.

– Det er en overvekt av faktorer som indikerer bortføring. Det bygger blant annet på dokumentet som er funnet i Sloraveien. Men vi kan ikke utelukke flere mulige forklaringer på at det ikke er gitt et livsbevis, sa Brøske.

Blant forklaringene politiet ser for seg, er at gjerningspersonene har gjort et konkret valg eller at noe kan ha gått galt.

– Vi må også ta høyde for at motparten ikke har mottatt budskapet fra siste presseorientering, men vurderer dette som lite sannsynlig. Vi oppfordrer nok en gang til at det blir gitt bevis på at hun er i live, sa politiinspektøren og understreket at saken etterforskes med uforminsket styrke, både nasjonalt og internasjonalt.

Politiet har tidligere bekreftet at det har kommet både trusler og krav om løsepenger i form av kryptovaluta i bortføringssaken.

Det er fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar. Torsdag gir politiet en oppdatering om status i etterforskningen.

Øst politidistrikt har kalt inn til pressekonferanse på politihuset i Ski klokka 12 torsdag.

– Det er nå fire måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog. I den anledning inviterer Øst politidistrikt til en pressebrifing, der politiinspektør Tommy Brøske gir en oppdatering om status i etterforskningen, opplyser politiet.

Ifølge Aftenposten vil politiet orientere om søket som ble gjort i vannet ved familiens bolig, og om det har vært ny kontakt med personene som antas å ha bortført den 68 år gamle kvinnen.

Familien Hagens advokat Svein Holden sier til NTB at han ikke har planer om å ha en egen pressekonferanse torsdag.

– Jeg mener det ikke er nødvendig med noen pressekonferanse i dag, sier Holden.

I midten av februar opplyste politiet at de ennå ikke hadde fått bevis for at Hagen fortsatt er i live. Etterforskningsleder Tommy Brøske sa da at manglende livsbevis bekymrer politiet. Han understreket samtidig at de er forberedt på at det kan ta tid før denne typen bevis kommer.

Mandag 11. februar sa politiet at det hadde vært ny kontakt med de antatte gjerningspersonene. Dette skjedde via en plattform som er bedre egnet for kommunikasjon enn den forrige. Politiet har ikke sagt noe om hva slags kommunikasjonsform det dreier seg om, men ifølge Romerikes Blad er det fortsatt snakk om enveiskommunikasjon.

Politiet har tidligere bekreftet at det har kommet både trusler og krav om løsepenger i form av kryptovaluta.

Da Anne-Elisabeth Hagen forsvant, krevde de antatte kidnapperne ni millioner euro i én kryptovaluta og kommunikasjon i en annen, skrev VG i helgen. Ifølge avisen betalte Hagens familie et mindre pengebeløp for dialogen til den antatte motparten fra saken forsvant til saken ble offentliggjort onsdag 9. januar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon