Kanadas statsminister Justin Trudeau (Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press via AP)
annonse
annonse

Canadas tidligere justisminister, Jody Wilson-Raybould, anklager kretsen til statsminister Justin Trudeau for å ha prøvd å stanse en korrupsjonssak.

Saken har blitt en pinlig blemme for statsministeren, og opposisjonslederen krever nå at han går av. Selv nekter Trudeau for å ha gjort noe galt.

Bakgrunnen for saken er korrupsjonsetterforskningen av det canadiske ingeniørselskapet SNC-Lavalin, som i 2015 ble siktet for å bestukket tjenestepersoner i Libya i perioden 2001–2011 for å sikre seg lukrative kontrakter.

annonse

De canadiske avisene The Globe og Mail har de siste ukene kommet med avsløringer om at Trudeau-regjeringen har benyttet utilbørlig press mot den tidligere justisministeren. Hensikten skal angivelig ha vært å få til et forlik med SNC-Lavalin utenfor rettsvesenet for å unngå at canadiske arbeidsplasser går tapt.

– Vedvarende press
Under en høring i justiskomiteen i det canadiske parlamentet onsdag bekreftet Wilson-Raybould langt på vei anklagene.

– Jeg opplevde et konsekvent og vedvarende press fra mange personer i regjeringsapparatet for å få meg til å gripe inn politisk i rettsprosessen, sa den tidligere justisministeren, som skal ha nektet å blande seg inn i saken.

annonse

Hun tror dette var årsaken til at hun i januar ble flyttet til en annen stilling.

Wilson-Raybould forklarte at hun mottok «tilslørte trusler» og råd fra Canadas øverste byråkrat, Michael Wernick, om at en «kollisjon med statsministeren i denne saken burde unngås».

– Flere regjeringsmedlemmer
SNC-Lavalin har argumentert med at personene som gjennomførte den påståtte korrupsjonen i Libya, har forlatt selskapet for lenge siden, og at det vil skade virksomheten hardt dersom selskapet blir holdt strafferettslig ansvarlig.

Selskapet har drevet omfattende lobbyvirksomhet overfor regjeringen, men Wilson-Raybould nektet å be påtalemyndigheten om inngå forlik. Saken skal nå gå videre i rettssystemet.

Den tidligere justisministeren hevder at elleve personer i regjeringen, inkludert finansministeren, advarte om at SNC-Lavalin kunne komme til å flytte hovedkvarteret til London dersom de ble kjent skyldige, og at mange ansatte i Montreal ville miste jobben midt i valgåret.

Statsminister Trudeau skal ha kommet med lignende påstander overfor Wilson-Raybould.

annonse

Krever statsministerens avgang
Etter høringen i parlamentet krever opposisjonsleder Andrew Scheer fra det konservative partiet at Trudau går av.

– Trudeau kan ikke lenger lede dette landet med bred oppslutning og god samvittighet, sier Scheer.

Trudeau selv nekter for anklagene og sier at han er totalt uenig i den tidligere justisministerens framstilling av saken.

– Jeg framholder sterkt, slik jeg har gjort helt fra starten, at jeg og mine kollegaer alltid har opptrådt korrekt og profesjonelt, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon