Illustrasjonsbilde. REUTERS/Parwiz
annonse
USA og Taliban har tatt pause i de pågående fredssamtalene i Doha, men planen er å starte opp igjen i helgen.

Formålet med samtalene er å få slutt på krigen i Afghanistan. I forrige måned ble partene enige om et rammeverk for veien videre, hvor hovedpunktene er tilbaketrekning av amerikanske styrker og en avtale som skal forhindre at Afghanistan blir en trygg havn for terrorister.

annonse

Nå jobbes det med å få flere detaljer på plass.

annonse

– Vi har hatt tre solide dager med samtaler med Taliban i Doha. Møtene var produktive. Vi fortsetter å ta små, stødige steg mot forståelse og til slutt fred. Begge sider vil bruke de neste to dagene til intern rådslagning, skriver USAs forhandlingsleder Zalmay Khalizad torsdag på Twitter.

Nekter å møte regjeringen

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid bekrefter pausen, og legger til at gruppen er innstilt på å fortsette den pågående fredsprosessen.

USA har jobbet for en våpenhvile i det krigsherjede landet og for å få i gang direkte forhandlinger mellom Taliban og regjeringen i Kabul. Taliban har imidlertid gjentatte ganger nektet å møte regjeringens representanter.

annonse
annonse

USAs forhandlingsleder Khalizad antyder at de har kommet et stykke videre i denne saken.

– Det har også vært framdrift i arbeidet med å etablere et nasjonalt team i Kabul klare for å delta i inter-afghansk dialog og samtaler med Taliban, skriver han.

Ønsker samarbeid

Torsdag ettermiddag kommenterte Afghanistans president Ashraf Ghani samtalene i Doha indirekte under en konferanse i Kabul. Han sa at kun en afghansk-ledet fredsprosess vil gi langvarig stabilitet.

annonse
Reklame

– Afghanistan ønsker samarbeid, men afghanere og den legitime regjeringen i Afghanistan bør eie fredsprosessen, sa han

Tidligere i måneden kunngjorde USAs president Donald Trump at han ville hente hjem halvparten av USAs 14.000 soldater i Afghanistan. Inntil videre er tilbaketrekningen satt på vent.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.