Tobakksgigantene er pålagt å betale 100 milliarder kroner til røykere som sier de ikke ble informert om at røyking er helseskadelig. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
annonse

En ankedomstol i Quebec har opprettholdt en dom som pålegger canadiske tobakksselskaper å betale 100 milliarder kroner i erstatning til røykere.

annonse

I to gruppesøksmål som først ble levert inn for 21 år siden, hevder røykerne at de ikke ble advart mot helserisikoen knyttet til røyking. Søksmålene omfatter nesten en million røykere og eksrøykere. Noen av saksøkerne hadde røkt siden 1960-tallet.

annonse

Gigantutbetalingen på 15,5 milliarder canadiske dollar ble fastsatt av en domstol i den franskspråklige provinsen i 2015. Siden da har det påløpt rundt halvannen milliard – eller rundt 10 milliarder kroner regnet med dagens kurs – i renter. Fredag ble dommen opprettholdt i en ankedomstol, men de tre tobakksselskapene – Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges og JTI-MacDonald – kan fortsatt anke til Canadas høyesterett.

Mens saksøkernes advokater hyller den siste avgjørelsen og mener den er et mesterstykke, er tobakksgigantenes advokater overhodet ikke fornøyd.

– Vi er skuffet over dagens avgjørelse. Som dommen i den lavere domstolen viste, var canadiske forbrukere klar over risikoen forbundet med tobakksbruk. Vi burde ikke holdes ansvarlige, sier talsmann Eric Gagnon i Imperial Tobacco Canada, et datterselskap av British American Tobacco.

annonse
annonse

De tre selskapene har én måned på seg til å anke saken inn for landets øverste domstol.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.