Justin Trudeau endrer regjeringssammensetningen, 1. mars 2019, Ottawa. REUTERS/Chris Wattie

Canadas statsminister Justin Trudeau står overfor sin største politiske skandale i løpet av regjeringstiden siden han vant valget i 2015.

annonse

Affæren handler om påstander om at noen av Trudeaus nærmeste rådgivere forsøkte å sette press på hans tidligere riksadvokat, Jody Wilson-Raybould. Trudeau benekter anklagene og har truet med å utvise Wilson-Raybould fra partiet.

Wilson-Raybould har uttalt at hun ikke har tillit til Trudeau. Allerede har affæren ført til Gerald Butts avgang, han har vært en av Trudeaus nærmeste allierte i mange år.

Populær statsminister – i utlandet

Justin Trudeau ble raskt en kjæledegge for progressive politikere og medier over hele Vesten. Han ble kalt sympatisk, ung, kjekk, en ny John F. Kennedy og lignende.

Men blant konservative ble han raskt en yndet hoggestabbe. Hans mildt sagt lite imponerende bakgrunn ble et tema. Trudeau har blant annet jobbet som vikarlærer og skiinstruktør.

Han ble kalt uintelligent av Jordan B. Peterson. Han ble både hyllet og hetset for å iføre seg islamistiske sokker på Gay Pride Festival. Og det samme når han irettesatte en ung student for å bruke ordet «mankind»: Han foretrekker nyordet «peoplekind».

Videre har han Canadas innvandringspolitikk. Før ble politikken innrettet etter Canadas interesser, man plukket innvandrere etter behov. Trudeau ble utropt til helt i den globale progressive sfære, ved å fokusere på migrantenes behov.

Les også: EU-parlamentet advarer mot å bruke ord som «mankind» i ny, politisk korrekt håndbok

Kort fortalt: Hva handler det om?

Et firma fra Montreal, SNC-Lavalin, er anklaget for å ha betalt 48 millioner CAD i bestikkelser til Muammar Gaddafis familie i Libya. Målsetningen med bestikkelsene, som ble utbetalt i perioden 2001 til 2011, var å sikre seg kontrakter. Hvis SNC blir dømt, mister de retten til å gi anbud på føderale, statlige kontrakter.

SNC, som har 50.000 ansatte (også i Norge), har bedrevet lobbyvirksomhet for å bli tilbudt et forlik som innebærer bøter i stedet for utestengelse av de lukrative føderale kontraktene. Men riksadvokatens kontor bestemte seg for å fullføre den juridiske prosessen.

Det er her skandalen oppstår: Statsminister Trudeau, hans nærmeste rådgivere, og finansministeren, er alle anklaget for å ha forsøkt presse Wilson-Raybould til å intervenere og sørge for et resultat som var ønsket av den politiske ledelsen. Wilson-Raybould valgte side, støttet sine jurister, og nektet å bøye seg for presset.

Hun har beskrevet «konsistente og vedvarende» forsøk på press for å få henne til å endre posisjon. Hun nektet, men dette førte bare til økende press, og antydninger om at hun var på kollisjonskurs med statsminister Trudeau. Trudeau selv har også forsøkt å overtale henne, noe han selv har innrømmet. Men ifølge Trudeau var det samtaler som var «respektfulle og innenfor reglene».

Opposisjonen krever statsministerens avgang

Opposisjonsleder Andrew Scheer har krevet at Trudeau går av, men dette kravet er avvist. Andre politiske ledere krever grundig etterforskning. Landets etiske kommisjon er allerede i gang med sine undersøkelser.

Uansett er meningsmålinger klare på at Justin Trudeau mister støtte. Så et regjeringsskifte ligger uansett i luften.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.