UiO-rektor Svein Stølen sier at for mange studenter utsettes for seksuell trakassering. Han ønsker tydelige retningslinjer og holdningsarbeid. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

En av fire studenter oppgir i en undersøkelse at de har opplevd seksuell trakassering i løpet av studietiden.

annonse

De vanligste formene for seksuell trakassering som kommer fram i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse, SHoT 2018 , er verbal trakassering og uønsket berøring, klemming eller kyssing, skriver Aftenposten.

– Jeg synes det er høye tall. Vi må innse at det kan være underrapportering av seksuell trakassering innen akademia, og at problemet kan være betydelig større enn vi kjenner til. Derfor vil vi fortsette å jobbe med tydelige retningslinjer og holdninger, både overfor studenter og ansatte, rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

4,7 prosent av de kvinnelige studentene oppgir at de har blitt utsatt for voldtekt i løpet av studietiden. 0,4 prosent av de mannlige studentene svarte det samme. Totalt svarer 31 prosent av kvinnene at de har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering. For mannlige studenter er andelen 8 prosent.

Det er første gang en slik undersøkelse lages, så det finnes ikke tidligere data å sammenligne med for å avdekke utviklingstrekk, sier leder Jussie Lønning i styringsgruppen for SHoT.

Over 50.000 studenter tilknyttet studiesteder i Oslo, Bergen og Trondheim deltok i undersøkelsen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.