Storbritannias statsminister Theresa May sammen med EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EU og Storbritannia går mot en nervepirrende avslutning på brexitdramaet. EUs toppmøte kan bli avgjørende – bare én uke før skilsmissen.

– Jeg lider av noe sånn som brexitutmattelse, sa EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker på en konferanse i Brussel nylig.

Han kaller brexit en katastrofe. En prosess der alt handler om å rive fra hverandre.

annonse

Nå er målet å begrense skadene. Men bare fire uker før utmeldingen er fortsatt ingen avtale på plass.

Tre akter

Det betyr at de siste ukene også kan ende opp med å bli de mest begivenhetsrike.

Sluttspillet vil gå i tre akter:

annonse

* Første akt er nye forhandlinger. De er allerede i gang for fullt og ventes å fortsette utover i uka som kommer.

* Når forhandlingene avsluttes, skal det holdes en serie med skjebnesvangre avstemninger i Underhuset i London. Disse avstemningene starter senest 12. mars.

* Så samles stats- og regjeringssjefene til EUs toppmøte i Brussel 21. og 22. mars.

Ny hovedkarakter

I selve forhandlingene er det nå regjeringsadvokat Geoffrey Cox som spiller hovedrollen.

Han har fått i oppgave å sikre at det EU tilbyr, holder vann juridisk.

Cox har den siste tida vært i Brussel flere ganger for å forhandle direkte med EUs team. Når forhandlingsresultatet er klart, skal Cox legge fram vurderingene sine i en egen juridisk analyse av enigheten.

annonse

Denne analysen kan få avgjørende betydning når Underhuset skal stemme over avtalen.

Avstemninger

Storbritannias statsminister Theresa May har lovt at det nye avtaleverket skal legges fram for Underhuset senest 12. mars.

Sier de folkevalgte ja, er dramaet mest sannsynlig over.

Men sier de nei, vil det bli holdt en ny avstemning allerede dagen etter. Der vil Underhuset bli bedt om å ta stilling til om Storbritannia skal gå ut av EU uten avtale i stedet.

Et nei i denne avstemningen vil deretter utløse en tredje avstemning 14. mars. Der blir spørsmålet om Storbritannia skal be EU om en utsettelse.

Avgjørende toppmøte

EUs håp er at de britiske avstemningene skal føre til klarhet allerede før toppmøtet 21. og 22. mars.

I så fall blir stats- og regjeringssjefenes oppgave relativt enkel: enten å velsigne en avtale som allerede er godkjent av Underhuset i London, eller å si ja til en utsettelse.

Men ringrever i Brussel vet at det ikke er slik EU pleier å fungere.

Tvert imot er det først når man står helt på kanten av stupet og stirrer ned i avgrunnen, fortelles det, at europeiske ledere inngår kompromissene som trengs.

Det betyr at toppmøtet kanskje er akkurat det som må til – bare sju dager før fristen løper ut.

En tålmodighetsprøve

Men prosessen er også en tålmodighetsprøve for EU-maskineriet i Brussel, der Junckers lidelse – «Brexit Fatigue» – allerede er et velkjent fenomen.

I Kommisjonen fortelles det spøkefullt at andre europeiske ledere nå har sluttet å ta telefonen når Theresa May ringer. De er lei av å høre den samme leksa om igjen.

Men Juncker er en tålmodig mann, forsikres det. Akkurat som han tok imot Hellas’ statsminister Alexis Tsipras igjen og igjen under gjeldskrisen i 2015, vil han nå ta imot Theresa May. Helt til siste slutt.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon