I 2017 ventet Abuk Garang med sin sju måneder gamle sønn William på mat ved et distribusjonssenter i Maluakuel i delstaten Bahr el Ghazal i Sør-Sudan. Siden da har situasjonen blitt langt verre. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Nærmere én million barn står i fare for akutt underernæring i krigsherjede Sør-Sudan. I mai kan opp mot 7 millioner mennesker sulte, advarer FN.

Ifølge nettverket IPC, som har ansvar for matvaresikkerhet, opplever 1,6 millioner allerede ekstrem sult i Sør-Sudan. Tallet er ventet å øke de neste månedene, ifølge en nyrapport fra nettverket.

I forrige uke gikk FNs matvareorganisasjon (FAO), UNICEF og Verdens matvareprogram (WFP) ut med en kraftig advarsel om situasjonen. Det er særlig de tidligere delstatene Jonglei, Unity og Lakes som er hardt rammet. Der har sultkrisen alt nådd katastrofenivå, det høyeste man opererer med, for 45.000 mennesker.

annonse

Dersom man ikke får inn nødhjelp raskt, vil tallet stige til 260.000 innen mai, advarer FN-organisasjonene. Det er 70 prosent flere enn på samme tid i fjor.

– Tallene er alarmerende, sier FAOs representant i Sør-Sudan, Pierre Vauthier.

Barn rammes

I tillegg lider 860.000 barn under fem år av alvorlig underernæring, ifølge FN-organisasjonene.

annonse

Også Flyktninghjelpen, som har jobbet i Sør-Sudan i over 30 år, er svært bekymret.

– På tross av fredsavtalen som ble signert for fem måneder siden, fortsetter konflikten å påvirke livet til flere hundre tusen mennesker. Ikke bare gjennom frykten for vold, men også gjennom gnagende sult, og smerten ved å se sine egne barn sulte, sier Sirak Mehari, fungerende landdirektør for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan.

– Mange har måttet flykte fra gården sin på grunn av kamper. Andre er redde for å dyrke sin egen jord, og sikkerhetssituasjonen hindrer mange fra å fiske. Mangel på regn har forverret situasjonen ytterligere, sier han.

Opprøret fortsetter

I september i fjor undertegnet de stridende partene i Sør-Sudan, anført av president Salva Kiir og hans tidligere og nå gjeninnsatte visepresident Riek Machar, en fredsavtale for å få slutt på den fem år lange borgerkrigen.

Krigen har trolig kostet opp mot 400.000 mennesker livet, mens millioner har flyktet til nabolandene.

Kamphandlingene har imidlertid pågått helt fram til nå, og enkelte opprørsgrupper nekter å legge ned våpnene.

annonse

Blant dem er gruppa National Salvation Front (NAS), ledet av en tidligere general i regjeringshæren, Thomas Cirillo, som hoppet av i 2017. Han mener fredsavtalen er altfor dårlig.

Ny offensiv

– Hva skal vi fortelle folk, de kvinnene som ble voldtatt, slektningene til dem som ble drept, dem som har fått landsbyene sine brent ned? Dette er en avtale mellom dem som har plyndret landet, presset fram av Uganda og Sudan. Men årsakene til konfliktene er ikke tatt tak i, sier han i et ferskt intervju med Bistandsaktuelt.

I slutten av januar startet regjeringshæren en offensiv mot NAS helt sør i delstaten Equatoria, på grensa mot nabolandene Uganda og Kongo.

– Hæren dreper folket vårt nå, de brenner landsbyene. De drar kassavaen opp av jorda, de tar dører og vindussprosser ut av husene og river resten. De sivile som overlever, flykter inn i Kongo, sier Cirillo.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon