Statsminister Erna Solberg og Jean-Claude Juncker. Begge prøver å legge press på Victor Orban. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

Den ungarske statsministeren og lederen for Fidesz-partiet, som Erna Solberg forlanget kastet ut av den kristendemokratiske gruppen i EU-parlamentet, slår hardt tilbake.

annonse

De som vil kaste ut partiet hans er «nyttige idioter for venstresiden,» sier den ungarske statsministeren.

annonse

Den kristendemokratiske gruppen i Europaparlamentet er en samlegruppe for konservative og kristendemokratiske partier i Europa, deriblant partiet til den ungarske statsministeren. Siden Norge ikke medlem av EU, har Norge heller ikke representasjon i EU-parlamentet, og er følgelig ikke medlem av den kristendemokratiske gruppen, EPP.

Solbergs innblanding

Likevel har Erna Solberg sendt et brev til gruppen der hun ber om eksklusjon av Fidesz, og får støtte. Åtte av de 51 medlemmene fra Belgia, Luxembourg, Nederland, Sverige, Finland og Portugal har kunngjort at de vil kreve utvisning av Fidesz-partiet. For å starte en eksklusjonsprosess trengs det syv medlemspartier fra fem land.

annonse
annonse

Både Høyres svenske søsterparti, Moderatene, og det svenske kristendemokratiske partiet har tatt til orde for en eksklusjon av partiet til Viktor Orban.

Viktor Orban har en klar tilbakemelding gjengitt av den tyske avisen Bild Zeitung.
– Mens de tror at de kjemper en åndelig kamp, ​​tjener de andres maktinteresser, selv de motstandere vi har. I virkeligheten kommer angrepet fra venstre, for å svekke EPP, slår han fast.

Les også: Solberg vil kaste Orbáns parti ut av Europa-samarbeid

annonse
Reklame

Plakatkampanje mot EU-sjefen

Orbans nasjonal-konservative regjering lanserte en polemisk plakatkampanje i forrige uke mot EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, 64, også medlem av EPP, skriver Bild.

Orbans parti mener at EUs uoffisielle og ikke folkevalgte president svekker det nasjonale grensevernet gjennom sine holdninger. Plakatkampanjen har ikke gjort Fidesz mer populær blant andre lands kristendemokratiske partier. Den 15. mars skal plakatkampanjen være ferdig som planlagt.

Lederen for EPPs gruppe, Manfred Webner, beskylder Viktor Orban for å nærme seg høyrepartiene i Italia og Polen, og sammenlikner ham med Lega-sjefen, den italienske sterkt innvandringskritiske innenriksministeren Matteo Salvini ,og lederen for det konservative polske regjeringspartiet Jaroslaw Kaczynski.

Eksklusjonssaken mot Fidesz vil bli drøftet på et møte i EPPs ledelse 20.mars.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.