Stålrør for konstruksjonen av Nord Stream II i Sassnitz, Tyskland. (Stefan Sauer/dpa via AP, file)

Europas viktigste pågående energiprosjekt er praktisk talt ukjent for norsk offentlighet.

annonse

Gassrørledningen Nord Stream 2 er til 70 prosent fullført og skal stå klar ved utgangen av året. Brussels motstand er spill for galleriet. Tyskland har ikke råd til å stoppe dette prosjektet.

Nord Stream 1 og 2 følger en parallell trasé på bunnen av Østersjøen. De går direkte mellom Russland og Tyskland. Det fins ingen transittland som kan skape problemer. Rørledningen symboliserer aksen Berlin-Moskva som enkelte bekymrer seg for.

Når Nord Stream 2 settes i drift, blir samlet toppkapasitet 110 mrd. kubikkmeter gass i året. Det aleine er mer enn Tysklands eget årsforbruk på 87 mrd. kubikkmeter (2017). Nord Stream forsterker Tysklands rolle som hub for videre distribusjon av gass til vestlige EU-land, særlig etter som norsk, britisk og nederlandsk gassproduksjon avtar.

Nord Stream får kapasitet til å levere over halvparten av all russisk gass til Europa, som i 2017 var på vel 194 mrd. kubikkmeter. Tyskerne holder i krana. Særlig for briter utenfor EU, som i tillegg sitter i feil ende av nettet, kan dette bli kinkig under en eventuell gasskrise.

Gassforbruket øker jevnt i Europa. EU fortsetter å stenge ned kull- og atomkraftverk. Det vil kreve mer gasskraft som kan stabilisere strømnettet i forhold til ustabil vind- og solkraft.

Nord Stream 2 på full kapasitet kan aleine dekke omtrent hele EUs strømforbruk. Det sier for det første noe om størrelsen på de energimengder Russland forvalter, for det andre noe om den lave graden av elektrifisering i EU. Bare 25 prosent av gassen benyttes til kraftproduksjon.

Det store fokuset på vind- og solkraft skaper inntrykk av at Europa elektrifiseres. I virkeligheten synker strømforbruket. Folk har ikke råd til å betale de høye prisene.

Europa er energifattig. EU importerer 70 prosent av sin olje og 75 prosent av gassen. De energi-analfabetiserte barna i alle aldre som nå kjemper for å avskaffe all bruk av olje, gass og kull har ingen anelse om de faktiske forhold.

De har aldri opplevd materiell mangel, og tror strømmen kommer fra kontakten og melka fra butikken. I evig overflod. Det eneste de oppnår, om de lykkes, er å kaste Europa ut i afrikansk kaos, fattigdom og elendighet. Gjerne under dominans av en middelalderreligion fra Midtøsten.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.