Advokat Hans Marius Graasvold mener NRK gjør seg til både dommer og bøddel når musikken til Michael Jackson stanses etter beskyldninger i en dokumentarfilm.
Etter at den avdøde popstjernen er blitt beskyldt for seksuelle overgrep i en ny dokumentar, har NRK bestemt seg for ikke å spille Michael Jacksons musikk i to uker.
NRKs beslutning kommer etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO. Der anklages han for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle. Michael Jackson døde av hjertestans i juni 2009.
Dokumentaren ble vist i USA 3. og 4. mars. NRK bestemte seg søndag for at dokumentaren skal vises søndag 10. mars. Også britiske BBC Radio 2 har bestemt seg for å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene.
Ifølge NRK er det spillelistene på radiokanalene P1, P13 og P1+ som blir berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.
– Burde sitte stille
Advokat Hans Marius Graasvold er fast advokat for en rekke organisasjoner, opphavsmenn og utøvende kunstnere innen kunst- og kulturfeltet. Han er sterkt kritisk til at NRK slutter å spille Jacksons musikk på grunn av beskyldninger som rettes mot ham i en film.
– Det er ikke NRKs rolle å vurdere artisters moralske lødighet. Her gjør de seg til både dommer og bøddel i en sak uten at jeg helt ser at det er deres rolle, sier Graasvold til NTB.
Graasvold sammenligner situasjonen med at NRK til stadighet bruker materiale av Knut Hamsun i sine produksjoner. Dette til tross for at forfatteren tok parti med Quisling og nazismen under andre verdenskrig og bare unngikk en tiltale om landsforræderi etterpå fordi han ble kjent utilregnelig.
– NRK som allmennkringkaster bør være nøytrale. Nå forskutterer de en reaksjon når de av alle burde sitte stille i båten. Et prinsipielt problem kommer nå den dagen en levende person blir utsatt for tilsvarende anklager, sier Graasvold.
– Brudd på avtale
HBO-dokumentaren er flere ganger blitt forsøkt stanset av den avdøde popstjernens familie. Filmskaper Dan Reed, Channel 4 og HBO er beskyldt for ikke å ha latt familien komme til orde, men protestene har ikke ført fram.
I et søksmål som er tatt ut, heter det at HBO bryter en kontrakt fra 1992 der TV-kanalen fikk rettigheter til å vise en av Jacksons konserter. I kontrakten står det at HBO får vise «Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour», og at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson på noe tidspunkt i framtiden.
– Det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale, heter det i søksmålet hvor det antydes et krav om erstatning på over 100 millioner dollar.
Blitt frikjent
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier at alle påstandene som kommer fram i filmen, har vært oppe i retten, og at Jackson ble frikjent. Dette kommer også tydelig fram i filmen.
– Michael Jackson er død og kan ikke svare for seg, og det bringer med seg et grunnleggende dilemma. Vi har fulgt med på debatten i USA og England, som dreier seg om at Jackson-familien ikke ble kontaktet i løpet av arbeidet med filmen, sier Kalbakk til NRK.
– Vil vise hensyn
Musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne sier det er flere årsaker til at NRK har fattet beslutningen om å stanse spillingen av Jacksons musikk de neste to ukene.
– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sier Ytre-Arne.
– Michael Jackson har hatt en enorm populærkulturell betydning og er en viktig artist for et stort publikum. Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren, sier han.
– Programledere som selv ønsker å spille Michael Jacksons musikk, og i så fall forklare hvorfor musikken spilles, står helt fritt til det, sier Ytre-Arne.