Muslimer i fredagsbønn i gatene i Paris, 17. desember, 2010. Foto: Reuters/Charles Platiau

En forsker har uttalt at det ikke finnes et eneste vestlig samfunn som har lykkes med å integrere muslimer. Uttalelsen bygger han på 20 års studier av temaet. 

Ruud Koopmans er professor i sosiologi og migrasjonsforskning ved Instituttet for sosialvitenskap ved Humboldt-universitetet i Berlin. Han har i mer enn 20 år forsket på nettopp integrering og assimilering av muslimer i Europa, og har kommet frem til en konklusjon; islam lar seg ikke forene med vestlig livsførsel. Det er generelt vanskeligere å integrere muslimer enn andre innvandrergrupper i vestlige land. Det forteller forskeren i et intervju med Berlingske.

Allerede i 2013 publiserte Koopman en rapport der det fremgikk av en undersøkelse at rundt 65 prosent av de spurte muslimene anser religiøse regler som viktigere enn den sekulære lovgivningen i landet der de bor. 

Homofobiske antisemitter

I undersøkelsen fremkommer det at nesten 60 prosent av de spurte muslimene avviser vennskap med homofile. 45 prosent sa det samme om jøder.

Etter å ha studert verdens 47 muslimske land, og deres måte å forholde seg til menneskerettigheter og sosial utvikling på, konstaterer Koopman at det finnes et tydelig mønster. Muslimene anser seg for å være adskilt fra andre, ikke-muslimske grupper, og avstår fra bredere interaksjon med de som står utenfor deres religion.

Forskeren understreker at resultatet blir det samme, også når man korrigerer for sosioøkonomiske faktorer. Det handler altså om religionens innflytelse over menneskers liv.

Ifølge Koopman er det de fundamentalistiske tolkningen av Koranen, som er utbredt blant muslimer, som forhindrer muslimene fra å bli integrert i vestlige land. 

Les også: Islamistorganisasjon vil stoppe muslimer fra å integrere seg i Europa

Mange er fundamentalister

Gjennom sine studier har Koopman kommet frem til at om lag 40 til 45 prosent av muslimene i Europa kan kalles religiøse fundamentalister. Andelen fundamentalister blant kristne ligger ifølge forskeren langt lavere, på fem til 10 prosent. 

Forskeren påpeker at det er langt flere enn bare de som har sluttet seg til IS eller medvirket til terror som kan anses for å være fundamentalister. Det handler om mennesker som tolker religionen på samme, fundamentalistiske måte, og deres felles syn på verden, samt hat mot Vesten og mot jøder.