Fjortenåringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklunds kronikk om seksuell trakassering av jenter i skolen har satt dagsorden. Onsdag ble saken tatt opp i Stortinget, og de tre jentene møtte opp som tilhørere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

14-åringene Ella, Ellisiv og Ea har skapt debatt med en kronikk om metoo i skolen. Onsdag møtte de opp på Stortinget – hvor statsråden måtte svare.

Fjortenåringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund fra Oslo har klart å sette dagsorden de siste dagene med innlegget « Billig» og «pulbar» – #metoo kom aldri til skolegården i Aftenpostens Si ;D-spalte.

I innlegget beskriver de omfattende seksuell trakassering av jenter i skolen og en utstrakt bruk av kvinnekrenkende uttrykk som blant annet «hore», «fitte» og «slut».

Onsdag ble kronikken tema på Stortinget, da SVs representant Mona Fagerås utfordret kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) om metoo i skolen. På galleriet fulgte de tre jentene spent med, og i vandrehallen etterpå ble de omringet av pressefolk som ønsket å intervjue dem, og politikere med stortingspresident Tone Trøen (H) i front, som ønsket å hylle dem.

– Så flinke dere er! Dette kommer til å endre holdninger hos folk. Dette er virkelig bra, sa Trøen til jentene.

Les også: 14-åringer blir kalt «billig», «slut», «hore» og «fitte» på skolen, de voksne reagerer ikke

– Må ikke bare bli et bluss

– Det er helt fantastisk og har gått over alle forventninger, sier de tre niendeklassingene til NTB om den store oppmerksomheten innlegget har fått.

Jentene har i etterkant blitt invitert til møte hos Likestillingsombudet og utdanningskomiteen på Stortinget. De skal også holde tale under 8. mars-markeringen i Oslo fredag, hvor de skal gå under parolen «Jeg går på skole, ikke kall meg hore – Stopp sexismen i skolegården», som er valgt til en av hovedparolene i år.

– Nå håper vi ikke dette bare blir et bluss, men at dette skal være en viktig sak som blir holdt på i mange år fremover, understreker Ea Baklund.

Fysisk og psykisk trakassering

Jentene forteller at det foregår omfattende både fysisk og psykisk seksuell trakassering i skoletiden: Gutter som stikker fingrene sine mellom puppene til jenter for å «kjenne hvor dyp kløfta er», som tar jenter i skrittet og på rumpa, samt daglig bruk av sexistiske ord og uttrykk mot jentene.

– Det er nok mange som ikke egentlig mener noe vondt med det, men fordi det har blitt så normalisert å bruke kvinnefiendtlige ord, så tenker de ikke på det, sier Ellisiv Aure.

De forteller også om lærere som bagatelliserer jenters opplevelser av seksuell trakassering med kommentarer som «han mente det sikkert ikke» og «han er sikkert forelsket i deg».

– Vi synes det er litt merkelig at det er lettere å nå ut til Stortinget med dette enn til lærerne, sier Ella Fyhn.

Flere tiltak

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner berømmet jentene fra talerstolen for å være modige nok til å si tydelig ifra.

Sanner sier problemet jobbes med fra flere hold: Et nytt lovverk med nulltoleranse for trakassering i skolen er innført, og holdninger, verdier, grensesetting og kjønn skal tydeligere inn i skolen i forbindelse med fagfornyelsen. Lærernes kompetanse på seksuell trakassering skal også økes, og temaet skal inn som et eget spørsmål i de årlige elevundersøkelsene.

De tre jentene sier mange av tiltakene til regjeringen er gode, men mener mer må til.

– Kunnskap om sexisme, kjønn og makt i skolen må inn i lærerutdanningene, og vi mener temaet må tas opp mye, mye tidligere i skolen enn det gjøres i dag. Det bør i hvert fall inn i 3.–4. klasse, det var da det startet for oss, sier de.

SVs Mona Fagerås sier hun kunne ønsket at kunnskapsministeren hadde vært enda tydeligere om hvordan lærerens kompetanse på feltet skal løftes.

– Jeg er redd for at det blir litt tilfeldig fra skole til skole hvordan dette håndteres, sier hun til NTB.