Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener nordmenn som har kjempet for IS, bør stilles for retten i en internasjonal domstol.

– Jeg syns det er veldig riktig å utforske om denne muligheten fins, sier Wara.

Han gir nå støtte til forslaget Sverige har fremmet, om å opprette et internasjonalt tribunal for IS-krigere i stedet for å hente dem hjem.

– Det vi står overfor her, er bestialske drap, voldsforherligelse og det mange vil kalle forbrytelser mot menneskeheten. Da bør første alternativ være å se om vi kan straffe slike forbrytelser der hvor forbrytelsene har skjedd, sier Wara til NTB.

Ønsker tribunal i regionen

Morgan Johansson, den svenske justis- og migrasjonsministeren, sier Sverige nå vil diskutere forslaget uformelt med andre europeiske land.

– Etter krigen i Jugoslavia opprettet man et tribunal her i Europa. Etter folkemordet i Rwanda opprettet man et tribunal i Afrika. Jeg mener dette er en situasjon der man kan benytte seg av samme modell, sier Johansson til NTB.

Han viser til at det er i regionen man finner vitnene og bevismaterialet. Samtidig vil et internasjonalt tribunal kunne bygge opp den spesialkompetansen som trengs for å etterforske det som har skjedd.

Sverige har derimot ikke tatt stilling til hvilket land tribunalet bør ligge i.

– Men det må være et sted der man kan garantere for rettssikkerheten, sier Johansson til NTB.

Håper på nordisk giv

Også Wara understreker at rettssikkerheten må ivaretas skikkelig.

– Det er mye som må løses før man kan gjøre det, advarer han.

Han mener en irakisk domstol med internasjonal forsterkning kan være ett mulig alternativ.

Sveriges håp er nå at de nordiske landene skal drive fram saken i fellesskap.

– Men mye gjenstår. Dette er ikke noe enkelt spørsmål, sier innenriksminister Mikael Damberg.

Han tok opp ideen på en uformell frokost sammen med Wara og de andre nordiske ministrene torsdag morgen, i forkant av EUs innenriksministermøte i Brussel.

Hovedproblemet så langt skal ha vært at Russland blokkerer.

– Men vi mener virkeligheten er annerledes nå. Spørsmålet er mer akutt i dag, og det er større interesse for å finne en løsning i regionen, sier Damberg.

Tysk støtte

På innenriksministermøtet fikk det svenske initiativet støtte fra flere land, deriblant Tyskland.

– Det blir ikke enkelt, men jeg mener det vil være den riktige tingen å gjøre. Terror er et internasjonalt fenomen, og da bør det rettslige svaret også være internasjonalt, sa Tysklands innenriksminister Horst Seehofer på vei inn til møtet.

Etter det NTB kjenner til, skal EUs antiterrorkoordinator Gilles de Kerchove allerede ha begynt å undersøke mulighetene nærmere.

En rekke nordmenn i området

I dag er det omkring 30 norske statsborgere igjen i krigsområdene i Irak og Syria, men noen av dem kan være døde. Tallet omfatter også omkring ti kvinner.

I tillegg skal det være omkring 40 barn i krigsområdene med tilknytning til Norge, men dette tallet regnes som usikkert.

Norge gjør ingen oppsøkende tiltak for å hente norske IS-medlemmer hjem, forteller Wara. Men kommer noen seg hjem på egen hånd, er Norge forpliktet til å ta imot dem.

I så fall vil de bli straffeforfulgt her for brudd på den norske terrorloven.

– Men barn er selvfølgelig i en annen kategori. Vi straffer ikke barn.