Fra venstre Abid Raja (V), major Lars Utne i HV-12 og oberst Burl Hudson fra United States Marine Corps og Tove Eivindsen i Trøndelag Venstre under besøket til Trøndelag heimevernsdistrikt 12 på Værnes garnison i Stjørdal onsdag. Foto: Privat / NTB scanpix.

Abid Raja (V) har besøkt US Marines på Værnes og taler partileder Trine Skei Grandes tidligere uttalelser midt imot. Han roser amerikanernes tilstedeværelse.

– Jeg mener det er bra at amerikanske soldater trener her i Norge med våre folk. Det gir læring, kulturbygging og teamfølelse. Vi er de nærmeste allierte. Og den anti-USA retorikken vil jeg advare SV og Rødt mot, sier Raja til NTB.

Men Rødt og SV er ikke de enste som har uttalt seg kritisk til at US Marines er utplassert på norsk jord.

Raja er også på kollisjonskurs med tidligere uttalelser fra sin egen partileder, Trine Skei Grande, som for tiden er under stort press. Grande har nemlig tydelig markert side i saken:

– Det regjeringen holder på med nå, er å outsource det å ta vare på landet vårt til amerikanske marinesoldater. Det synes jeg ikke noe om. Jeg har spøkefullt sagt at det beste de kan bidra med i Trøndelag, er kanskje noen nye gener, sa Grande i forbindelse med at styrkene meldte sin ankomst i 2016.

– Absurd

Raja, som for tiden reiser Norge rundt for å besøke lokalsamfunn, er av en helt annen oppfatning:

– Det er absurd at denne ordningen får kritikk. Dette er en god allianse, som vi kommer veldig godt ut av. Amerikanske soldater som er her, er villige til å ofre livet for å beskytte norsk lokalbefolkning. Det må vi takke dem for i stedet for å kritisere dem. Jeg vil si det er upatriotisk å rakke ned på at de trener i Norge, sier han og legger til:

– Det er viktig at det ikke er noen tvil om hvor borgerlig side – og Venstre – står i denne saken.

– Ikke stikk

Uttalelsen kommer få dager før landsmøtet i det kriserammede partiet, som har hatt målinger helt nede på 1,8 og 1,9 prosent i det siste.

– Er dette et stikk til din egen partileder?

– Nei, det er tatt en regjeringsbeslutning på dette, og jeg regner med at Trine også står bak den. Jeg forstår at nesten alt jeg gjør nå blir lest inn i en maktkamp-greie, men jeg har ikke dratt opp hit for å komme med stikk mot Trine. Jeg er opptatt av at Norge skal ha et godt totalforsvar, og at vi skal klare å hevde vår egen suverenitet, sier Raja, som også er forsvarspolitisk talsperson i partiet.

Trine Skei Grandes statssekretær, Jan-Christian Kolstø, kommenterer partilederens tidligere uttalelser slik:

– Dette var uttalelser fra 2016 i forbindelse med forhandlinger på Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret som foregikk for 3 år siden. Det er allment kjent at da Venstre gikk inn i regjering i fjor, tilsluttet vi oss denne langtidsplanen som blant annet innebærer amerikansk tilstedeværelse blant annet på Værnes, skriver han i en SMS til NTB.

Avviser lederstrid

Raja er trukket fram som en mulig arvtaker etter Grande, men selv har han flere ganger avvist at han benytter krisen i partiet til å posisjonere seg for en framtidig lederstrid. Han står fast ved denne fortellingen:

– Trine er leder, og jeg reiser rundt til distriktene og besøker Forsvaret og andre aktører. Det er overhodet ikke som stikk til henne, sier han.

Utplasseringen av 700 amerikanske styrkene på Værnes har vært omstridt siden starten.

Kritikerne mener praksisen er et brudd på baseerklæringen fra 1949, som sier at fremmede makter ikke skal ha baser for stridskrefter på norsk grunn i fredstid.

Regjeringen, med støtte fra Ap, mener på sin side basepolitikken ikke brytes, og viser til at det er snakk om såkalt rotasjonsbasert trening hvor alt personellet byttes ut hver sjette måned.