Illustrasjonsbilde. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX .
annonse
annonse

Regn blir stadig vanligere på Grønland – noe som får Grønlandsisen til å smelte raskere, heter det i en ny forskningsrapport.

Forskerne bak rapporten sier de er overrasket over å oppdage at det regner på Grønland selv om vinteren, skriver BBC.

Det massive isdekket på Grønland blir fulgt nøye fordi det inneholder så store vannmengder at vannstanden i verdenshavene kan stige med 7 meter hvis alt smelter.

annonse

Forskernes funn er gjengitt i tidsskriftet The Cryosphere. De har tatt utgangspunkt i satellittbilder for å finne områdene der isen smelter.

Bildene er kombinert med data fra 20 automatiserte værstasjoner som registrerer mengden regn og når det faller. I den tidligste fasen av undersøkelsene, som strekker seg tilbake til 1979, var det to episoder med vinterregn årlig. I 2012 var antallet slike regnfall økt til tolv.

I over 300 tilfeller i perioden 1979 til 2012 har analyser vist at regn utløste issmelting. De fleste tilfellene skjer om sommeren, men i stigende grad registreres det de senere årene også vinterregn, viser forskernes data.

annonse

– Vi var overrasket over regnet om vinteren, sier prosjektleder Marilena Oltmanns fra havforskningssenteret Geomar i Tyskland til BBC.

– Regnet har alvorlige følger, sier en annen av forskerne bak rapporten, Marco Tedesco fra Columbia University i New York.

– Selv om regnet faller om vinteren og raskt fryser til is, så endrer det hele overflatens karakter. Den blir glattere og mørkere, noe som fører til at isen smelter hurtigere når sommeren kommer, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon