Venstres leder Trine Skei Grande skal fredag ettermiddag åpne partiets landsmøte i Trøndelag. – Det er alltid en leders ansvar når det går dårlig. Nå er det min oppgave å vise hvordan vi skal komme oss ut av det, sier hun til NTB før møtet. Her er hun sammen med nestleder Terje Breivik under en pressekonferanse tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Likestillingsminister og Venstre-leder Trine Skei Grande hyllet kvinnekampens seire, men unnlot å nevne abortloven da hun talte til partiet sitt på kvinnedagen.

– Jeg hadde behov for å vise at kvinnekampen ikke bare handler om abort, sier Grande, som også er likestillingsminister, til NTB.

Hun nevnte både p-pillen og stemmerett for kvinner, og listet opp sterke kvinner som har stått fremst i kampen. Men på dagen da mange planlegger i å gå i tog under parolen «Forsvar abortloven», ble altså abortloven utelatt fra Grandes tale.

– Det er utrolig mange områder hvor vi har mye å gjøre. Vi har et veldig kjønnsdelt arbeidsliv, og mange opplever overgrep. Så hadde jeg også lyst til å vide ut likestillingskampen til andre områder der jeg er glad for at Venstre nå har en hånd på rattet, sier Grande, og viser til funksjonshemmede og skeives rettigheter, som hun også tok opp i talen.

Krfs abortseier mobiliserer

Det er blitt spådd sterkt oppmøte i kveldens 8. mars-tog rundt om i landet, spesielt på grunn av KrFs gjennomslag om å frata kvinner mulighet til selv å avgjøre om de vil ha fosterreduksjon, dersom de er gravid med flerlinger.

På spørsmål om hva hun tenker om at regjeringen hun sitter i, bidrar til en slik mobilisering på kvinnedagen, svarer hun:

– Jeg hadde også gått i 8. mars-tog i dag om jeg hadde hatt mulighet. Jeg syns det er kjempebra at folk går i 8. mars-tog, og jeg tror de kommer til å samle seg under mange paroler. Jeg håper virkelig at likestillingskampen er viktig også på mange andre områder, sier hun.

Metoo – en revolusjon

Grande brukte den første delen av talen til å snakke om likestilling, og viste til at hun altså tok over ansvaret for likestillingsfeltet da hun ble kulturminister i januar.

– Det har gått halvannet år siden «metoo» brøt løs. En revolusjon som endelig klarte å synliggjøre hvordan skjeve maktstrukturer, særlig i arbeidslivet, systematisk kan åpne for seksuell trakassering mot kvinner. En revolusjon som ikke må ta slutt etter halvannet år, sa hun.

Hun varslet at Venstre og regjeringen snart vil legge fram et lovforslag om at seksuell trakassering i arbeidslivet kan bringes inn for Likestillingsnemnda.

– I dag må alle slike saker gå for retten. Det fører til at det er nesten ingen saker. Nå vil vi senke terskelen for å ta det opp, sa Grande.

Dette er i tråd med det arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) varslet i november.

I landsmøtetalen takket Grande alle dem som har stått fram med sine metoo-historier.

– Til alle dere som sto fram, vil jeg si: Takk for motet deres. Takk for at dere sto fram. Og til helsike med dem som kjempet mot dere, sa Grande og mottok lang applaus fra salen.

Trine Skei Grande må prøve å skape litt entusiasme i et Venstre i krise når hun åpner landsmøtet. Partiets problemer handler om mer enn lederens talegaver.

Fredag klokka 14 går Grande på talerstolen på Scandic Hell hotell, en kort spasertur fra Trondheim lufthavn. Men få tror stemningen vil ta av. Til det er det for mange varsellamper som blinker: To meningsmålinger i februar har gitt partiet oppslutning på under 2 prosent. Det er åpen diskusjon om Grandes og sentrale partifolks evne til å fronte partiets hjertesaker i regjering og gi partifolk i distriktene drahjelp før valget. Medlemstallet har falt de siste årene, og både politikere og hele lokallag har hoppet av.

– Når det begynner å rote seg til for et parti, svikter det gjerne på flere felt samtidig. Så vet man ikke helt hvordan man skal klare å komme seg ut av det, oppsummerer valgforsker Bernt Aardal.

Partiet har gang på gang vaket rundt sperregrensen på målingene før valg, men har tidligere klart å mobilisere nok til å komme over. Også Grande trakk fram evnen til å snu trenden da hun møtte til pressekonferanse om landsmøtet tidligere i uka:

– Dette har jeg vært med på noen ganger før, så jeg vet hva som skal til, sa hun.

Taper eierskap til sakene

Men når det blir mye negativ oppmerksomhet og interne kamper, blir det fort en nedadgående spiral. Venstres velgere er fra før lite lojale, og de setter seg fort på gjerdet når det går dårlig. Det viser målingene at de også gjør nå, ifølge Aardal.

Valgforskeren peker imidlertid på andre tall som bør bekymre Venstre like mye: Partiet har tapt eierskap til sine kjernesaker, ifølge velgerundersøkelsen fra stortingsvalget i 2017.

– Utfordringen for Venstre er at de sakene som de vil prioritere – skole, miljø og distrikt – er saker hvor de står ganske svakt, sier Aardal.

Mens 23 prosent av velgerne i 2013 mente Venstre hadde best miljøpolitikk, var det bare 9 prosent som mente dette i 2017. Bare 4 prosent mener Venstre er best på skole, mot 9 prosent fire år tidligere. Det var også kun 4 prosent som mente Venstre hadde den beste distriktspolitikken, ifølge velgerundersøkelsen.

Aardal har ingen oppskrift på hvordan Grande og resten av Venstre kan bruke landsmøtet til å mobilisere sårt tiltrengt entusiasme. Landsmøtet skal være et politisk verksted og en mulighet til å få fram politikken – en salgsplakat overfor velgerne.

Det partiet kunne trenge nå, er et møte «på kammerset», mener han.

Grande: Kan ikke bli likt av alle

Grande hevder selv hun kan tåle å stå i stormen.

– Det er alltid en leders ansvar når det går dårlig. Nå er det min oppgave å vise hvordan vi skal komme oss ut av det. Men jeg har vært lærer, jeg vet at det ikke går an å gå inn i en klasse og alle liker deg. Du må tåle at noen er uenige i hvordan du utfører lederjobben, sier hun til NTB.

Hun påpeker at partiet har tatt tak i kritikken om at partiet er blitt et byparti. Et eget utvalg har laget forslag som skal behandles på landsmøtet, blant dem at ingen nye statlige arbeidsplasser skal lokaliseres i Oslo, åpne for turistskatt i kommunene, sikre at alle europaveier skal ha gul midtstripe og lademuligheter for elbil i hele landet.

Redaksjonskomiteen har også lagt opp til debatt om regjeringens forslag til digitalt grenseforsvar, som blant annet Unge Venstre mener innebærer masseovervåking av innbyggerne, og om skattlegging av oppdrettsnæringen.

Å tro at lille Norge kan få en bedre handelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale er som å tro på både tannfeen og julenissen, sier Venstres Trine Skei Grande.

Partilederen serverte flere spark til Trygve Slagsvold Vedum og hans Senterparti da hun talte til partiets landsmøte fredag.

– Er det en ting som er helt sikkert, så er det at det verken blir vekst, kutt i utslipp eller noe nytt grønt næringsliv av å melde Norge ut av EØS-avtalen slik Senterpartiet og store deler av den øvrige venstresiden tar til orde for, sa Grande.

Hun karikerer Senterpartiets løsning for å bygge landet slik: Sette bilen på tomgang og stenge grensen.

– Jeg har sett hundrevis av gründere i øynene, Trygve, og forskjellen på oss to er at jeg tror på dem når de sier at bedriften deres dør uten EØS, sa hun.

Fakta om Venstre og landsmøtet

* Venstre ble stiftet i 1884 og er Norges eldste parti. Partiets ideologi er sosialliberalisme.

* Trine Skei Grande har vært leder siden 2010 og ble i fjor gjenvalgt fram til 2020. Det samme ble nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik.

* Partiet inngikk en samarbeidsavtale med Høyre og Frp etter valget i 2013. Venstre fikk 4,4 prosent oppslutning og åtte representanter ved stortingsvalget i 2017. I januar 2018 gikk Venstre inn i regjering sammen med Høyre og Frp. Ett år senere kom også KrF inn.

* 210 delegater er samlet til landsmøte i Trøndelag 8.–10. mars. Partiet skal behandle forslag om lokalpolitikk og nytt prinsipprogram, samt flere politiske uttalelser. Et forslag om at partiet heretter skal ha landsmøte annethvert år, i stedet for hvert år, og at disse skal holdes på høsten, ikke om våren, skal også behandles.