Tannlege i arbeid. Veldig dyrt for vanlige svensker. 50 kroner for illegale innvandrere. Foto: Frank May / NTB scanpix
annonse
annonse

I 2013 vedtok Riksdagen en lov som ga alle illegale innvandrere rett til både legevakt- og tannlegebesøk for 50 kr. 

Ingen svenske fattige fikk samme tilbudet. Bjørn Söder fra Sverigedemokratene gikk på talerstolen og kalte det «en skammens dag». Samtidig understreket han at dette også vil ramme svenske borgere ved økte helsekøer og trengsel hos legevakt/tannlege.

Mange svensker, særlig pensjonister, utsetter tannlegebesøket fordi de ikke har råd. Men for illegale innvandrere har det de siste seks årene vært tilnærmet gratis. Hvis en svensk pensjonist skulle besøke legevakt og tannlege like ofte som en gjennomsnittlig illegal innvandrer, ville prisen vært 5660 SEK høyere i løpet av et år ifølge Söder.

annonse

Skjult kamera

Nå har Samhällsnytt plassert et skjult kamera på en person som utgir seg for å være illegal innvandrer, og sendt ham på besøk hos tannlegen.

Når journalisten avslører at han bare er der for å teste ut systemet, åpner tannlegen overraskende nok opp. Hun sier at selv om de illegale innvandrerne slipper unna med 50 kr, så er de ofte ikke i stand til å betale selv det symbolske beløpet. Det fremgår tydelig av det etterfølgende samtalen at tannlegen ikke synes systemet er rettferdig.

annonse

Lovlydige borgere får ikke hjelp

Hun forteller om en pasient som var i arbeid, men med lav inntekt. Han trengte protese både oppe og nede for å kunne spise normalt. Han gikk en del hjelp av Forsäkringskassan, men måtte uansett betale 11.000 kr. Det hadde han ikke råd til. Og systemet tillater ikke at slike som han kunne få betale på avbetaling.

Så han måtte snu i døren. Hadde det vært snakk om en illegal innvandrer, ville altså prisen blitt 50 kr.

Frustrasjon

– Det finnes sånne situasjoner hvor man kjenner seg helt trist og hjelpeløs, men hva kan jeg gjøre? sier tannlegen.

– Dessuten burde vi egentlig også nevne de der ensomkommende «barna», fortsetter hun og gjør hermetegn med fingrene.

annonse

Det er altså liten tvil om at frustrasjonen er i ferd med å spre seg også i Sverige.

Du kan se filmen her, før den eventuelt blir fjernet:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon