Tannlege i arbeid. Veldig dyrt for vanlige svensker. 50 kroner for illegale innvandrere. Foto: Frank May / NTB scanpix
annonse

I 2013 vedtok Riksdagen en lov som ga alle illegale innvandrere rett til både legevakt- og tannlegebesøk for 50 kr. 

annonse

Ingen svenske fattige fikk samme tilbudet. Bjørn Söder fra Sverigedemokratene gikk på talerstolen og kalte det «en skammens dag». Samtidig understreket han at dette også vil ramme svenske borgere ved økte helsekøer og trengsel hos legevakt/tannlege.

annonse

Mange svensker, særlig pensjonister, utsetter tannlegebesøket fordi de ikke har råd. Men for illegale innvandrere har det de siste seks årene vært tilnærmet gratis. Hvis en svensk pensjonist skulle besøke legevakt og tannlege like ofte som en gjennomsnittlig illegal innvandrer, ville prisen vært 5660 SEK høyere i løpet av et år ifølge Söder.

Skjult kamera

Nå har Samhällsnytt plassert et skjult kamera på en person som utgir seg for å være illegal innvandrer, og sendt ham på besøk hos tannlegen.

annonse
annonse

Når journalisten avslører at han bare er der for å teste ut systemet, åpner tannlegen overraskende nok opp. Hun sier at selv om de illegale innvandrerne slipper unna med 50 kr, så er de ofte ikke i stand til å betale selv det symbolske beløpet. Det fremgår tydelig av det etterfølgende samtalen at tannlegen ikke synes systemet er rettferdig.

Lovlydige borgere får ikke hjelp

Hun forteller om en pasient som var i arbeid, men med lav inntekt. Han trengte protese både oppe og nede for å kunne spise normalt. Han gikk en del hjelp av Forsäkringskassan, men måtte uansett betale 11.000 kr. Det hadde han ikke råd til. Og systemet tillater ikke at slike som han kunne få betale på avbetaling.

Så han måtte snu i døren. Hadde det vært snakk om en illegal innvandrer, ville altså prisen blitt 50 kr.

Frustrasjon

– Det finnes sånne situasjoner hvor man kjenner seg helt trist og hjelpeløs, men hva kan jeg gjøre? sier tannlegen.

– Dessuten burde vi egentlig også nevne de der ensomkommende «barna», fortsetter hun og gjør hermetegn med fingrene.

Det er altså liten tvil om at frustrasjonen er i ferd med å spre seg også i Sverige.

Du kan se filmen her, før den eventuelt blir fjernet:

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.