(Photo by Delil SOULEIMAN / AFP)
annonse

Noen ganger er det viktig å snakke om alt som går bra i verden. Men i forbindelse med kvinnedagen, er det viktigere å snakke om alt som går lukt til helvete.

annonse

Kvinners rettigheter er fake news i flere land enn vi liker å tro, skriver Anne Håskoll-Haugen i Bistandsaktuelt.

annonse

Statusoppdatering

– Én milliard kvinner bor i land hvor det ikke finnes lover mot å voldta koner, søstre og andre slektninger.

– Ti land i verden har lover som eksplisitt slår fast at mannen har denne retten, blant annet Ghana, India, Indonesia, Jordan, Lesotho, Nigeria, Oman, Singapore, Sri Lanka og Tanzania. Grab them by the pussy!

annonse
annonse

– 46 land har ingen lover som forbyr menn å slå kona.

– Ni land i verden slår fast at en mann som voldtar en kvinne slipper straff hvis han gifter seg med henne. Hun trenger ikke å være enig.

– Én og en halv milliard kvinner bor i land hvor mannlige slektninger har lovlig rett til å kontrollere kvinnens økonomi.

– 25 prosent av verdens kvinner bor i land med svært restriktive abortlover. Fire land i verden har totalforbud: Den dominikanske republikk, El Salvador, Nicaragua, Malta og Vatikanstaten. Selv om kvinnen står i fare for å dø.

– I 18 land kan ikke gifte kvinner jobbe uten mannens tillatelse.

– I 17 land kan ikke gifte kvinner forlate huset uten mannens tillatelse.

– 117 land tillater barn å gifte seg. Det påvirker unge gutter også, men jentene blir oftere giftet bort til eldre menn, og lider mest på grunn av tidlige graviditeter.

– 200 millioner jenter og kvinner er i dag omskåret. Antagelig er det store mørketall.

– Menn har altså lov å slå kvinner, lov å kontrollere økonomien hennes, lov å trakassere henne, lov til å bestemme over kroppen hennes og nekte å gifte seg med henne hvis hun ikke er sydd sammen i tissen, skriver Håskoll-Haugen. Og ingen Wonder Woman kan redde de undertrykte kvinnene.

Allikevel ser hun håp. Hun snakker om kvinneandel på universiteter, og at å være feminist er «morsommere enn alternativet». Hun avslutter:

– Så snart blir vi smarte nok til å finne algoritmen som kan gjøre noe med undertrykkingen. Jeg gleder meg!

Mens feminister i vestlige land fokuserer på fantasier som likelønn.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.